Vytlačiť

Jarná obnova (Gabčíkovo 28.-30.3.2014)

Účastníci oboch turnusov letného kurzu Manželské stretnutia 2013 sa v posledný marcový víkend 28. – 30. 3. 2014 stretli v Gabčíkove na jarnej obnove, ktorou sa skončil jubilejný 20. ročník manželských stretnutí. Viacerí manželia z leta nemohli prísť z rôznych dôvodov (a mnohým to na poslednú chvíľu znemožnili žiaľ aj choroby detí), ale tí čo prišli, znovu prežili požehnaný čas. 

Sobotu sme začali ako býva zvykom spoločnou rannou modlitbou a potom doobedie patrilo manželom Karolovi a Evke Pekárovcom a ich svedectvu o tom, ako do ich života vstúpili manželské stretnutia, čo všetko v ňom spôsobili a k čomu ich priviedli. Bola to pekná bodka za celým ročníkom MS 2013 a zároveň však aj silná inšpirácia k aktívnemu životu s Bohom a pre Neho.

 

V rámci obedňajšej prestávky sme sa mnohí z nás zúčastnili prezidentských volieb, čím sme zvýšili celkový počet voličov v Gabčíkove a tak pridali trochu práce členom miestnych volebných komisií.

 

Poobedňajší program mal v réžii Lacko Baránek. So svojimi hosťami manželmi Michalíkovcami, Kapitulčinovcami, Hupčíkovcami a Kolodziejovcami sa vrátili až k ich začiatkom v diele manželských stretnutí. Boli to spomienky a osobné svedectvá, cez ktoré sme ich zasa viac spoznali a uvedomili sme si, že každý z nás píše svojim životom svoj vlastný príbeh.

 

Po večeri patrila sobota už tradične vítaniu nových detí MS, o čo sa už toľké roky a tak starostlivo venujú manželia Graffingerovci. Po detičkách nasledovali krátke informácie k letným kurzom MS 2014. Počet prihlásených účastníkov tentoraz naplnil kapacitu oboch turnusov veľmi rýchlo – prakticky po troch týždňoch od zverejnenia prihlášok.

 

Ako tradične na jarných obnovách nechýbala večer v aule spoločná krížová cesta, tentokrát zameraná na život manželov.

No a tí, ktorí vládali a mali záujem mohli ukončiť deň pri filme „Zachrániť život“, ktorý nám vybral don Marián Valábek. Bol o rozhodnutí sa pre život, ale cesta k tomuto rozhodnutiu rozprávala, ako je potrebné nerezignovať, keď príde ťažká situácia, ale hľadať východisko a ako je dôležité byť si oporou aj za cenu osobných obetí.

 

Na nedeľu prišiel medzi nás ako hosť kaplán z trenčianskeho UPC - Juraj Sedláček s témou otcovstva. Veľmi pútavou formou rozprával o dôležitosti otca pri výchove a ako sám povedal, že nie je ľudový rozprávač, ale vysvetľuje odborné veci zrozumiteľným spôsobom.

 

V Gabčíkove nás bolo spolu 141 párov a ako kňazi nám s plným nasadením slúžili tentoraz don Marián Valábek, don Jozef Dömény a don Jozef Zachar. Zastavili sme sa a prežili sme plnohodnotný čas s Pánom a s veľku manželáckou rodinou. Rozchádzali sme opäť do všetkých kútov Slovenska síce ako vždy smutní, že to skončilo, ale s posilnenou nádejou, že Boh je tu pre nás stále a aj prostredníctvom manželských stretnutí nám ponúka možnosť na našu vnútornú premenu a naše spoločné šťastie v manželstve a v našej rodine.


Fotil Miro Herda