Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Seminár VPS 2 (Rodinkovo 8.-10.2.2013)

V dňoch 8.2 – 10.2. 2013 sme sa zišli v Rodinkove na seminári VPS 2. Tieto semináre bývajú zamerané pracovne a sú určené aj na rozvíjanie schopností manželov slúžiacich v Manželských stretnutiach a na ich prípravu na letný kurz.

Na úvod Laco Baránek privítal manželské páry, ktoré sú na seminári VPS 2 prvýkrát. Upozornil nás aj na mýty, ktoré kolujú o Manželských stretnutiach : „Máš problém? Choď na manželáky, tam Ti ho vyriešia“. Ale vraj je aj druhý mýtus, ktorý vyvracia ten prvý: „Nemáš problém? Choď na manželáky, tam ti nejaký nájdu“. Takto nás Laco vtipným spôsobom priviedol k úvahe, prečo vlastne chodíme na Manželské stretnutia a čo od nich očakávame:„Možno nájdeme tretí mýtus, ktorým doplníme predchádzajúce dva“ povedal na záver.

Po úvodnom piatkovom programe nasledovala sv. omša, ktorú slúžil don Marián Valábek. Rozpovedal nám príbeh o sv. Jozefe Bakhite, ktorá sprevádzala deti v školskom autobuse. Každé ráno si vybrala najzanedbanejšie dieťa a osobitne sa mu venovala. Pred záverečným požehnaním nám don Marián pripomenul, aby sme si prečítali list Svätého Otca Benedikta XVI. na toto pôstne obdobie. Citoval z neho: „Viera v lásku vzbudzuje lásku.“

V sobotu doobeda mali prednášku Laco a Majka Baránkovci. Vyšli z príbehu o Samaritánke, ktorá sa pri studni stretla s Pánom Ježišom. Podobne my v službe VPS dávame ostatným napiť, ale znova budú smädní. Iba Pán Ježiš je takým zdrojom, ktorý navždy uhasí náš smäd. Napriek tomu chceme a máme povinnosť poskytovať ľuďom okolo seba „dobrú vodu“.

Potom nám priblížili históriu práce VPS-iek a s VPS-kami od začiatku MS na Slovensku. Tak sme sa dostali až k diskusii o súčasnej situácii na témy:

  • Čo mi komplikuje prácu VPS? (rozdielnosť pováh, riešení, názorov, únava zo služby a pod.)
  • Budovanie spoločenstva Manželských stretnutí a VPS, služba v iných spoločenstvách.

V diskusii k druhému bodu Janko Vojtek vyzval k slobode a neobmedzovaniu v aktivitách: „Je potešiteľné, ak manželia, ktorí pôsobia v Manželských stretnutiach, pôsobia zároveň v Modlitbách otcov, vo farských spoločenstvách, v službe snúbencom a pod. Ale musíme si dávať pozor na povrchnosť. Ak chodíme neskoro na programy určené pre VPS alebo sa ich vôbec nezúčastňujeme, to nie je dobre. Vtedy sa treba nad sebou zamyslieť.“

V sobotu pred obedom slúžil sv. omšu dôstojný otec Roman Seko. Rozprával nám o ceste medzi sebaobetovaním a sebabudovaním. Poobede sme pracovali v skupinkách na tému: „Akú podobu by mal mať potenciálny 3.turnus Manželských stretnutí.“

Poobedňajšiu prácu sme ukončili spoločnou poklonou pred vyloženou Sviatosťou, kde sme Pánovi Ježišovi vložili do rúk všetky naše predstavy, snahy i neschopnosti a budúcnosť MS. V spojení s rannou myšlienkou, že jedine On nám môže dať naozaj napiť, bola pri poklone Sviatosť Oltárna položená vysoko hore a od nej symbolicky stekala ako vodopád tá Jeho živá voda do pripravených pohárov. A tieto poháriky, v ktorých bol vložený aj lístoček s citátom z evanjelia o Samaritánke, sme si potom každý pár zobrali ako pripomienku-symbol.

Večer nás čakalo milé prekvapenie – krásne prestreté stoly, slávnostná večera, zábavný program.

Po celý čas bola možnosť sv. spovede, duchovných rozhovorov a adorácie v kaplnke.

V nedeľu mal prednášku o manželstve don Marián Valábek, v ktorej nám predstavil aj ikonu Ježiša a Cirkvi. Potom nasledovala sv. omša, záverečné požehnanie a po dobrom obede cesta domov.

Srdečná vďaka kňazom, organizátorom i dobrovoľníkom v kuchyni za požehnaný čas v Rodinkove.

 

Lydka Ďurišková

 

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX