Vytlačiť

Seminár VPS 2 (Rodinkovo 8.-10.2.2013)

V dňoch 8.2 – 10.2. 2013 sme sa zišli v Rodinkove na seminári VPS 2. Tieto semináre bývajú zamerané pracovne a sú určené aj na rozvíjanie schopností manželov slúžiacich v Manželských stretnutiach a na ich prípravu na letný kurz.

Na úvod Laco Baránek privítal manželské páry, ktoré sú na seminári VPS 2 prvýkrát. Upozornil nás aj na mýty, ktoré kolujú o Manželských stretnutiach : „Máš problém? Choď na manželáky, tam Ti ho vyriešia“. Ale vraj je aj druhý mýtus, ktorý vyvracia ten prvý: „Nemáš problém? Choď na manželáky, tam ti nejaký nájdu“. Takto nás Laco vtipným spôsobom priviedol k úvahe, prečo vlastne chodíme na Manželské stretnutia a čo od nich očakávame:„Možno nájdeme tretí mýtus, ktorým doplníme predchádzajúce dva“ povedal na záver.

Po úvodnom piatkovom programe nasledovala sv. omša, ktorú slúžil don Marián Valábek. Rozpovedal nám príbeh o sv. Jozefe Bakhite, ktorá sprevádzala deti v školskom autobuse. Každé ráno si vybrala najzanedbanejšie dieťa a osobitne sa mu venovala. Pred záverečným požehnaním nám don Marián pripomenul, aby sme si prečítali list Svätého Otca Benedikta XVI. na toto pôstne obdobie. Citoval z neho: „Viera v lásku vzbudzuje lásku.“

V sobotu doobeda mali prednášku Laco a Majka Baránkovci. Vyšli z príbehu o Samaritánke, ktorá sa pri studni stretla s Pánom Ježišom. Podobne my v službe VPS dávame ostatným napiť, ale znova budú smädní. Iba Pán Ježiš je takým zdrojom, ktorý navždy uhasí náš smäd. Napriek tomu chceme a máme povinnosť poskytovať ľuďom okolo seba „dobrú vodu“.

Potom nám priblížili históriu práce VPS-iek a s VPS-kami od začiatku MS na Slovensku. Tak sme sa dostali až k diskusii o súčasnej situácii na témy:

V diskusii k druhému bodu Janko Vojtek vyzval k slobode a neobmedzovaniu v aktivitách: „Je potešiteľné, ak manželia, ktorí pôsobia v Manželských stretnutiach, pôsobia zároveň v Modlitbách otcov, vo farských spoločenstvách, v službe snúbencom a pod. Ale musíme si dávať pozor na povrchnosť. Ak chodíme neskoro na programy určené pre VPS alebo sa ich vôbec nezúčastňujeme, to nie je dobre. Vtedy sa treba nad sebou zamyslieť.“

V sobotu pred obedom slúžil sv. omšu dôstojný otec Roman Seko. Rozprával nám o ceste medzi sebaobetovaním a sebabudovaním. Poobede sme pracovali v skupinkách na tému: „Akú podobu by mal mať potenciálny 3.turnus Manželských stretnutí.“

Poobedňajšiu prácu sme ukončili spoločnou poklonou pred vyloženou Sviatosťou, kde sme Pánovi Ježišovi vložili do rúk všetky naše predstavy, snahy i neschopnosti a budúcnosť MS. V spojení s rannou myšlienkou, že jedine On nám môže dať naozaj napiť, bola pri poklone Sviatosť Oltárna položená vysoko hore a od nej symbolicky stekala ako vodopád tá Jeho živá voda do pripravených pohárov. A tieto poháriky, v ktorých bol vložený aj lístoček s citátom z evanjelia o Samaritánke, sme si potom každý pár zobrali ako pripomienku-symbol.

Večer nás čakalo milé prekvapenie – krásne prestreté stoly, slávnostná večera, zábavný program.

Po celý čas bola možnosť sv. spovede, duchovných rozhovorov a adorácie v kaplnke.

V nedeľu mal prednášku o manželstve don Marián Valábek, v ktorej nám predstavil aj ikonu Ježiša a Cirkvi. Potom nasledovala sv. omša, záverečné požehnanie a po dobrom obede cesta domov.

Srdečná vďaka kňazom, organizátorom i dobrovoľníkom v kuchyni za požehnaný čas v Rodinkove.

 

Lydka Ďurišková

 


Fotky Juraj Polakovič