Vytlačiť

Jesenná obnova (Gabčíkovo 23.10.2009)

V piatok23. októbra 2009 sa účastníci oboch turnusov letného kurzu Manželské stretnutia 2009 schádzali v Gabčíkove a o 21.30 sa otvorením a svätou omšou začala jesenná obnova.

V sobotu 24.10.2009 sme sa po rannej modlitbe a raňajkách stretli v prednáškovej sále a počúvali krásne svedectvo Lacka a Majky Baránkovcov na tému Úloha muža v kresťanskom manželstve a Byť dobrou ženou. Vo svojej prednáške svojim osobným svedectvom ukázali, že byť teoreticky na výške je jedna vec, ale dokázať túto teoretickú pripravenosť aplikovať v ťažkých životných skúškach je niekedy na hranici našich ľudských možností. Ak si ale udržíme stály osobný kontakt s Bohom vo vytrvalej modlitbe a vo sviatostnom živote, On sa za našu vernosť odmení a ukáže pre nás vždy dobré riešenie.

V skupinkách sme si muži a ženy oddelene mohli pohovoriť a napĺňaní našich úloh v našich manželstvách. Po obede sme počúvali prednášku Výchova detí v rodine. Jozef a Mária Draveckí nám predniesli krásne príklady a svedectvá o výchove svojich piatich detí. V rôznych etapách svojho života a v rôznych kútoch sveta pripravovali svoje deti na život. Odovzdali im predovšetkým dobrý príklad života s Bohom, života v čestnosti a v pravde. Práve toto ich deťom pomohlo aj pri ich pochybení a pri ťažkostiach, ktoré rodičom spôsobili, znovu nájsť správnu cestu. Ich prednáška nám dala bohaté podnety do práce v skupinkách. Po svätej omši a večeri nasledovalo uvítanie detí. Bolo ich teraz 13 a tak sme mohli len konštatovať, že v rodine manželákov sú deti prijímané s láskou a stále utešene pribúdajú. Potom sa ujali taktovky Ali Juck a Kamil Bagin, ktorí moderovali krásny zábavný večer z našej vlastnej produkcie. Nechýbali vtipy, iluzionisti, reklama, piesne, manipulácia s davom a svetová premiéra filmu z tretieho plesu MS. Vytrvalci si ešte pozreli film Záblesk večnosti. Noc nám žičila, lebo bola o hodinu dlhšia.

V nedeľu 25.10.2009 sme po svätej omši a raňajkách privítali hosťa Ivetku Friedmannovú, našu manželáčku, ktorá nám ako klinická psychologička predniesla tému Vzťahy medzi rodičmi a deťmi z pohľadu praxe klinického psychológa. Prednáška vyústila do diskusie a bola veľmi dobre prijatá všetkými účastníkmi. Neúprosný čas zastavil besedu a my sme sa museli lúčiť. Po záverečnej modlitbe a požehnaní sme sa naobedovali a pomaly sme opúšťali objekt a plavebné komory gabčíkovského vodného diela.

Prežili sme požehnaný čas. Z oboch letných turnusov sa stretlo spolu 173 manželských párov. Slúžili nám aj z leta osvedčení hospodárski pomocníci. V kňazskej službe boli don Marián Valábek a don Juraj Benca. Slúžili ako vždy veľmi ochotne a obetavo. S utíchajúcim šumom plavebných komôr silnelo naše odhodlanie uchovať si veľa z počutého a uviesť z toho čo najviac do našich manželstiev.


Ján a Anna Vojtekovci



Fotili Juraj Polakovič, Ján Balážia