Vytlačiť

Letný kurz Manželských stretnutí - 1.turnus (B.Bystrica 5.-13.7.2008)

Kde bolo, tam bolo, za siedmymi horami, za siedmymi dolinami, kde sa piesok lial a voda sa sypala, žil jeden kráľ, ktorý mal krásnu princeznú, ktorej nebolo páru na celom svete..... Kde bolo, tam bolo, za siedmymi horami, za siedmymi dolinami sa rozprestieralo slávne kráľovstvo s ešte slávnejším bohatierom, ktorý sa nebál nikoho a ničoho..... A mocná, studená a ľadová kráľovná sa raz postavila pred zázračné zrkadielko a opýtala sa: „Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi, kto je najkrajší na zemi?" A zrkadielko, pretože bolo zázračné, odvetilo: „Kráľovná, po všetkých tých plastických operáciách si určite krásna, ale oveľa krajšie sú všetky tie ženy, ktoré žijú pre svojich mužov, pre svoje deti a robia všetko preto, aby boli spolu šťastní." A napodiv, kráľovná nerozbila to zrkadlo, ale sa opýtala: „A kde sa dá taká krása získať?" A zrkadielko, pretože bolo zázračné, poznalo odpoveď: „Začať treba od seba a treba ísť medzi tých, ktorí sa o to usilujú, treba ísť na Manželské stretnutia! Lebo práve tam, kde rozprávky končia, my začíname!"

Takto rozprávkovo aj s rekvizitami a svetelnými efektmi začal 1.turnus 15.ročníka Manželských stretnutí, ktorý sa uskutočnil opäť v Banskej Bystrici v dňoch 5. júla - 13. júla 2008. Ubytovaní sme boli na internáte Univerzity Mateja Bela a prednášky sme mali v aule Obchodnej akadémie, tak ako je to bežné pri 1. turnuse. Počasie sme mali vynikajúce, takmer ideálne. Neboli horúčavy, ale príjemné leto. Len raz večer lialo, ako „keď čerti vystrájajú". Už tradične 1. turnus moderoval hlavný šéf MS Janko Vojtek a z toho 1 deň jeho učenlivý žiak Lacko Baránek. Janko Vojtek nám ešte na začiatku v nedeľu povedal, že celý týždeň budeme rozpletať tajomstvá rozprávky a o tom budú MS. Absolvovali sme tradičný denný program: spoločná ranná modlitba, raňajky, odvedenie detí do skupiniek, prednáška a práca v skupinkách, vybranie detí zo skupiniek, obed, poobedňajšia siesta, odvedenie detí do skupiniek, prednáška a práca v skupinkách, vybratie detí zo skupiniek, svätá omša, večera, stretnutie VPS-iek, večerný doplnkový program okrem stredy po obede, keď sme nemali prednášku ani skupinku a každý využil voľný čas ako chcel. V sobotu po obede sme mali maturitu. Kto ju zvládol, dostal potvrdenie, že Kráľovská Komisia Manželských stretnutí potvrdzuje, že tí a tí manželia obstáli v skúške a sú oprávnení používať titul „Kráľ a Kráľovná vo svojej rodine". Večer sme mali slávnostnú svätú omšu s obnovením manželských sľubov. Nedeľné dopoludnie začalo svätou omšou a pokračovalo svedectvami manželov o dojmoch z prežitého, aké zázraky s nimi urobil Pán, keď sa mu otvorili a boli ochotní spolupracovať. Janko Michálik vždy o 22. hodine zatrúbil večierku, čo bol pre deti signál, že je najvyšší čas ísť spať. Ale pre mnohých manželov to bol čas na vzájomné spoznávanie sa s druhými manželmi, na rozhovor, na spoveď, ale najmä čas pre manželov, aby si vydiskutovali to, čo ich trápi, z čoho majú radosť. MS sú jedinečné tým, že poskytujú čas zastaviť sa, vymaniť sa z každodenného zhonu, vrátiť sa do prítomného okamihu, vylepšovať vzájomné vzťahy medzi manželmi a otvoriť sa Božiemu milosrdenstvu.



Štatistika 1.turnusu:

Spolu nás bolo 624 ľudí,

136 manželských párov a z nich bolo 32 nových párov,

237 detí, z toho bolo 65 bábätiek a 172 detí v skupinkách,

103 animátorov /medzi nimi boli aj 4 bohoslovci/,

hlavná animátorka: Lýdia Čeledová,

36 skupiniek čiže 36 VPS-iek,

10 kňazov: saleziáni: Marián Valábek, Jozef Dőmény, Juraj Malý, Štefan Wallner, Martin Rožek - zodpovedný za animátorov, Juraj Sledláček - zodpovedný za mládež, Vladimír Kutiš - dekan z Rajca, Martin Michalíček - kňaz z Nitry - Klokočiny a dvaja grékokatolícki kňazi: Michal Hospodár a Patrik Székely, ktorí prišli na MS aj so svojimi rodinami.

lekárka: Marta Čelková,

hospodárka: Oľga Gabrhelová,

hospodár: Jozef Martínek - zodpovedný aj za aulu,

mažoretky viedla Gabika Ďuratná,

ranné modlitby mali na starosti Janko Rajský, Lacko Fülőp, Albín Kolek, Lacko Baránek a Ondrej Hlaváč.

o kaplnku, kde sme mali nočné adorácie, sa starala Mária Gräffingerová,

strážnej službe šéfoval Ladislav Hamráček,

Darčeky pre prednášajúcich manželov, pre jubilujúcich manželov a rozprávkové domčeky zhotovili Janko a Tonka Michálikovci.

Hrala nám kapela Manželských stretnutí pod taktovkami Vlada Zelíka, Stanka Veselského a Ondreja Hlaváča s manželkami. Spieval zmiešaný zbor.

O ozvučovaciu aparatúru a ozvučenie sa staral Lacko Fülőp.

„Manželáci" už niekoľko rokov využívajú poštu Vlada a Gabiky Zelíkovcov. Aj tento rok boli kapsičky preplnené pozdravmi, odkazmi, ktoré sme si posielali medzi manželskými pármi.

Fungoval aj systém rozprávkových domčekov s menami prednášajúcich, kde mohli manželia napísať poďakovania, svoje postrehy, dojmy z prednášok.

13. júla sme mali milú gratuláciu, lebo v tento deň na sviatok sv.Margity Antiochijskej, sa narodil dlhoročný „manželák" Lacko Baránek.

Maturitu vyhrali manželia Karol a Mária Horvátovci z Borinky, ktoré prešli maturitnú trať za 4 hodiny a 49 minút. Na druhom mieste sa umiestnili manželia Emil a Alena Kasákovci zo Žiliny časom 4 hodiny a 17 minút, tretí boli manželia Peter a Martina Petríkovci z Partizánskeho časom časom 4 hodiny a 10 minút. Maturitnú trať pripravili Janko a Tonka Michálikovci. Senior klub, v ktorom bolo 32 manželských párov, viedli Janko a Anička Rajskí.

Boli sme zo 66 obcí, 65 zo Slovenska a Peter a Andrea Ďuratní prišli zo Švajčiarska, kde teraz žijú. 13 párov bolo z Bratislavy, 11 z Trenčína, 9 zo Žiliny, 6 z Košíc, z Martina a z Varína atď. Najstarším manželom bol Ján Igaz, ktorý mal 64 rokov, najmladším manželom bol Marián Lenčéš, ktorý mal 23 rokov, najstaršou manželkou bola Marta Igazová a najmladšou manželkou Eva Lenčéšová, ktorá mala 22 rokov. Najmladšie sviatostné manželstvo mali Marián a Eva Lenčešovci: 7 mesiacov a 25 dní a naopak najstaršie sviatostné manželstvo mali Ján a Marta Igazovci: 41 rokov, ktoré oslávia 29.júla 2008. Najviac detí 11 mali Štefan a Ľudmila Šprlákovci a Karol a Mária Horvátovci. Na kurze mali obidva manželské páry po 7 detí.

V nedeľu na záver dostalo 12 mamičiek v druhom stave požehnanie od kňazov. Budú to deti MS.

Do Banskej Bystrice sme prišli na 121 autách, z ktorých 117 malo slovenskú poznávaciu značku, 3 mali českú a 1 auto malo švajčiarsku značku.



Doplnkový večerný program:

Pondelok a utorok: modlitby za potreby v skupinkách,

Streda: Po večeri bol futbalový zápas medzi oteckami a animátormi, ktorý sa skončil nerozhodným výsledkom 1:1. Potom Lacko a Marianka Fülőpovci odprednášali Zodpovedné rodičovstvo,

Štvrtok: Detský program rodičom,

Piatok: Bol voľný večer.

Do centrálneho adresára MS pribudlo 32 nových manželských párov. Takže po 1.turnuse je ich tam už 1005 manželských párov. Tisícou manželskou dvojicou sú Viktor a Zuzana Murínovci zo Svinnej, ktorí dostali malú pozornosť.



„Nuž babka, ja starý kôň, som sa veru tiež zamiloval. A bolo to veru tiež za siedmymi horami a siedmymi dolinami, ale tu sa piesok nelial a voda nesypala, ale valili sa na mňa prednášky jedna za druhou, až mi z toho išla hlava prasknúť. A zdalo sa mi, že nemám šesťdesiat, ale rovných šestnásť. Babka, aj ty si tu veru poriadne omladla! Veru, ako v rozprávke!"

„Veru, deduško, všelijakým drakom tu padali hlavy a ja som si aj poplakala! Stále som sa spytovala, hútala a rozmýšľala som, ako sa uplatniť, ako byť užitočná na tomto svete. A až teraz som prišla na to, čo je pre mňa najdôležitejšie. Pán Boh ma povolal na tento svet a postavil po Tvojom boku preto, aby som Ťa urobila šťastným. A ja sprostá som robila všetko opačne. Nehádzala som Ti do cesty zlaté črievičky, ja som Ti hádzala do cesty polená a Ty si to so mnou vydržal!"

„Vieš čo, starká, zabudnime na všetko zlé. Veď celý náš život je cesta k Bohu. Všelikade sme blúdili a odbočovali z nej a teraz, po týchto prednáškach vieme, čoho sa máme držať a kde sa máme vrátiť, keď poblúdime. To si len tí mladí myslia, že po svadbe budú žiť šťastne, až kým nepomrú."

„Náš Kráľ nám tu vkladá do rúk aj zbrane, ktorými sa ubránime proti strachu a neistote. Sú to odpustenie a komunikácia, ktoré otvárajú dvere k splynutiu dvoch duší. Náš Kráľ nám ponúka cestu Manželských stretnutí a toto nie je iba týždeň. Manželské stretnutia to je životný štýl, cesta, po ktorej sa oplatí kráčať."

A takto krásne skončil náš 1.turnus!!!



Myšlienky:

Vstúpili sme do roku svätého Pavla - apoštola. Pripomeňme si niekoľko jeho myšlienok z Nového Zákona, ktoré sú stále aktuálne pre naše rodiny:

1. Tým, čo uzavreli manželstvo , prikazujem, ani nie ja, ale Pán, aby manželka neodchádzala od muža - ak by odišla, nech ostane nevydatá, alebo nech sa zmieri so svojim mužom - a muž nech neprepúšťa manželku. /1Kor 7, 10-11/.

2. Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. /1Kor 13, 4-7/.

3. Muži, milujte manželky, ako aj Kristus miluje Cirkev a seba samého vydal za ňu, aby ju posvätil očistným kúpeľom vody a slovom, aby si sám pripravil Cirkev slávnu, na ktorej niet škvrny ani vrásky, ani ničoho podobného, ale aby bola svätá a nepoškvrnená. Tak sú aj muži povinní milovať svoje manželky ako vlastné telá. Kto miluje svoju manželku, miluje seba samého. /Ef 5, 25-28/.

4. Deti poslúchajte svojich rodičov v Pánovi, lebo je to spravodlivé. Cti svojho otca i matku, to je prvé prikázanie s prisľúbením: Aby ti dobre bolo a aby si dlho žil na zemi. A vy, otcovia, nedráždite svoje deti k hnevu, ale vychovávajte nich prísne a napomínajte ich v Pánovi. /Ef 6, 1-4/.




PS1: Ako bónus pridávame pokračovanie Záhoráckych vín:

Scenolez - po vypití deci lezeš po scene.

Francúzske - du ven blit.

Hrdličkové - po jednom glgu kričíš: „Cukrú, cukrú!"

Korunovační - za jednu korunu kúpiš litr vína aj s flašú.

Samozavírací - naleješ a ket ja plná flaša, tak sa zavre, že sa hrdlo stáhne.

HD2D - huava duní 2 dni.

Octové - presuadzené.

Inštalatérske - vodú preškolené.

Trasák - není treba vysvetluvat.

Stolové - hodzí sa na umývání stolú.

Orechové - vyleješ víno k orechovému stromu, ten sa zatrase a orechy pozbíráš.

Ortopedické - dvakrát zluomené.



PS2: Čo je láska? Láska je fyziologicko-psychologicko-neurologický proces, bazírujúci na

eroticko-exotickom materializme, dotovaný optickým klamom ideality, ktorý infikuje,

infiltruje a paralelne deštruuje všetky vzniklé aspekty procesov, skôr než by sa tieto

stali experimentom reality.

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy