Vytlačiť

Letný kurz Manželských stretnutí - 2.turnus (B.Bystrica 21.-29.7.2007)

Božie dielo Manželských stretnutí pokračuje. Druhý turnus MS 2007 trval od 21.júla - 29.júla 2007. Internát Univerzity Mateja Bela a aula Beliana v Banskej Bystrici praskali vo švíkoch, keď sa tam pohybovalo 723 ľudí. Bol to najväčší turnus v doterajšej histórii MS. Tento rok sa MS konali po piaty raz v dvoch turnusoch. Privítala nás neuveriteľná horúčava, ktorá sa niekoľko dní udržiavala na hranici rekordov. Potom počasie prehuplo do príjemného letného rytmu. Program bol tradičný: vypočuli sme si 11 prednášok, po nich sme sa zdieľali v skupinkách. Celý program moderovala osvedčená dvojica Janko Balažia a Jurko Červeň. V pondelok a v utorok večer sme sa modlili za naše potreby v skupinkách. Už tradične stredajší večer patril Mii a Jankovi Lukáčovcom, ktorí nám prezentovali prednášku: „Sexualita a plodnosť v manželstve, zodpovedné rodičovstvo, štýl života“. Vo štvrtok večer nám deti, mládež a animátori pripravili dvojhodinovú farebnú show a dostali nás do varu. V piatok večer prišiel medzi nás otec biskup Rudolf Baláž a odpovedal na naše zvedavé otázky. Po tejto vzácnej návšteve sme si vypočuli koncert Mariána Kubeša, ktorý už niekoľko rokov zhudobňuje verše slovenskej katolíckej moderny a verše Lydky Ďuriškovej. Multiinštrumentalistu a spievajúceho Mariána doprevádzal hrou na gitare Paľko Mazúr, na husle a violončelo dcéra Mária a vokály spievala manželka Gitka. V sobotu poobede sme mali maturitu, ktorú vyhrali manželia Pavel a Denisa Chudovci z Dubnice nad Váhom časom 4 hodiny a 28 minút. Zakončili sme ju slávnostnou svätou omšou a obnovením manželských sľubov. Prešli sme špalierom jasajúcich detí, ktoré sa tešili z našich láskyplných vzťahov. V nedeľu dopoludnia sme si vypočuli dojímavé vyznania manželov, čo s ich vzťahom urobilo 8 nádherných dní strávených na MS a pozreli sme si krátky zostrih myšlienok Jána Pavla II určené rodinám. Prvý raz v histórii MS sme sa telefonicky spojili s moravským kurzom MS, ktorý sa konal v Hraniciach na Morave v tom istom čase ako náš a navzájom sme si vymenili srdečné pozdravy.

Priebežne sme si pred dopoludňajšou prednáškou pripomenuli okrúhle výročia sviatostných manželstiev. Veľmi aktívna bola interná pošta MS, ktorou sme si navzájom vymieňali srdečné a milé pozdravy a informácie. O naše deti sa vzorne starali animátori, ktorých riadila hlavná animátorka Lydka Čeledová. 14.ročník MS sa niesol v duchu spomienky na blahoslaveného pápeža Jána Pavla II, ktorý veľmi fandil rodinám a mládeži. „Nosme ho v srdci a buďme verní jeho odkazu“.



Štatistika 2.turnusu:




O MS 2007 si o nás písali na svojom webe Seleziáni - http://www.saleziani.sk a druhý článok „Manželské stretnutia osviežujú a posilňujú vzťah“ napísal Janko Vojtek do Katolíckych novín č.31/2007.



Myšlienky:

„Manželstvo pre svoju vlastnosť výhradného a neustáleho zjednotenia je posvätné, pretože jeho pôvod je v Bohu“

„Nastúpiť na cestu manželského povolania znamená učiť sa manželskej láske deň čo deň, rok čo rok, láske z hľadiska duše i tela“

„Láska sú krídla, ktoré dal Boh človeku, aby vystúpil až k nemu“

Ján Pavol II: „„Kto má svoju ženu rád, prejavuje tým lásku sám sebe“ /Ef: 5,28/. Táto veta ešte viac potvrdzuje charakter jednoty. V istom zmysle láska premieňa „ja“ toho druhého v „ja“ vlastné čiže „ja“ manželky sa skrze lásku stáva „ja“ manžela. Manželka sa tým, že je predmetom manželskej lásky manžela, s ním spája a stáva sa „jedným telom“, v istom zmysle jeho „vlastným telom“.



Na MS dostávame do sŕdc svetlo, ktoré by malo zapaľovať ďalšie srdcia. Svojou manželskou láskou ukazujme svetu Božiu lásku. Veď keď nemilujeme svojho manžela, manželku, ktorého vidíme, ako môžeme milovať Boha, ktorého nevidíme? Teraz je podstatné, čo bude nasledovať v ďalších dňoch po MS, ako budeme šíriť do nášho okolia Božiu lásku.

Úprimná vďaka všetkým, ktorí svojou čiastkou prispeli k bezproblémovému priebehu obidvoch kurzov.


PS1: Na MS si všetci tykáme. Donovi Mariánovi tykajú aj hodinky a mne výnimočne aj chlopňa.

PS2: Ako bónus pridávame Záhorácke vína:

Banánové víno - každý banoval, že ho pil.

Zahorácky tramín - keď ho chlasceš, mosíš sa držat trámu.

Stahovací víno - vypiješ deci a tak ti zadek stáhne, že bys ani strúhaný chup doňho nepicheu.

Neutrónové víno - chuapi padajú, šenk ostáva.

Tigrý úsmjev - ket sa napiješ, tak ceríš zuby jak šelma.

Trojchuapové víno - jeden pije a dva ho držá, aby nespadeu.

Kolenačkové víno - ideš kolenačky popod okná súseda, aby ťa, nedajbože, nezavolal na pohárek.

Rýnské víno - jak ho vypiješ, mosíš sa držat rýny.

Hoscovské víno - /velice vyhledávané/ ponúkneš ho hoscom a máš od ich náščef na roky pokoja.

Ďecké víno - večer si ho vypiješ a ráno sa učíš chodzit a múvit jak dzecko.

Šuškané víno - jak sa ho napiješ, natáhne ti tak hubu, že možeš sám sebje šuškat do ucha.

Záhorácke, púlnoční, omšové víno – o púl noci vypiješ dvje deci a ráno za tebja súžá omšu.


Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy



Fotky párov