Vytlačiť

Letný kurz Manželských stretnutí - 2.turnus (B.Bystrica 22.-30.7.2006)

Aj 2.turnus letného kurzu Manželských stretnutí 2006 patrí minulosti. Od 22.-30.júla 2006 sme prežili v areáli Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici požehnaný čas s Bohom i so svojimi manželkami/manželmi. Aula Beliana zažila verejný krst po rekonštrukcii. Konečne v nej urobili klimatizáciu, takže sme sa prvý-krát nemuseli "variť" v tom tropickom počasí. Absolvovali sme, ako už býva zvykom, dvojfázový tréning manželstva - dopoludnia i poobede. Každý deň nám ubehol podľa zabehaného programu. Večer mali ešte VPS-ky poradu a po nej sa rozchádzali do štyroch skupiniek, kde sa modlili za problémy a potreby prítomných manželstiev, chválili a ďakovali Pánovi.

V stredu poobede bolo voľno a každá rodina ho využila podľa vlastného uváženia.

Všetkých nás potešila návšteva diecézneho biskupa Mons.Rudolfa Baláža, ktorý nás navštívil v piatok večer. Odpovedal na naše otázky, ktoré sa týkali okruhov problémov: rodina - cirkev - štát - politika. Biskup Baláž je častým hosťom MS. Aj z toho je vidieť, ako mu záleží na dobre fungujúcej rodine.

Hovorí sa, že výnimka potvrdzuje pravidlo. A tou výnimkou bola sobota poobede a naša maturita. Takúto maturitu Manželské stretnutia nepamätajú. Počas obeda sa prudko rozpršalo a prvé dvojice štartovali na trať až z vyše polhodinovým meškaním, keď ešte padali posledné kvapky. V polovici maturity začalo opäť pršať. Čiže nebolo takmer manželov, ktorí by neokúsili maturitný dážď. Hrdinský výkon podali Peťo a Andy Hornáčkovci, ktorí maturitnú trať pripravili, počas prípravy zažili najväčší lejak v lese a prišli na internát úplne premočení. Preoblečení sa vrátili na trasu a všetko dokončili.

Náš kurz tentoraz nemoderovala dvojica Janko Balažia a Jurko Červeň, na ktorú sme boli doteraz zvyknutí, ale dvaja Jurajovia - Jurko Polakovič a Jurko Červeň, ktorý nás opäť zásoboval novými informáciami z domova i zo sveta. Pred prednáškami sme mali tradičnú kontrolu dochádzky čiže výročia sviatostných manželstiev. Jubilujúci manželia dostali darčeky z tvorivej dielne Peťa a Andy Hornáčkovcov.




Celý kurz bol nabitý svedectvami, životnými manželskými a rodinnými osudmi, hlbokými rozhovormi, ktoré ťali do živého, úžasnou atmosférou, modlitbami, ale najmä prítomnosťou živého Boha medzi nami. Na MS sa "zatiahne na hlbinu" a riešia sa "najhlbšie veci".


V nedeľu dopoludnia na záver MS vystúpili mnohí manželia so svedectvami a rozprávali nám o svojom pocitoch, dojmoch, vyznaniach z manželákov, ktorým opäť darovali pozornosti Peťo a Andy Hornáčkovci. Zazneli hlboké pravdy:

"Boh chce, aby som sa zmenil ja, nie moja manželka/manžel".
"Nesnažiť sa všetko riešiť vlastnými silami, ale dôverovať v Božiu pomoc."
"Budem sa snažiť iba dneska a opakovať to budem každý deň."
"Všetko meraj s láskou, aby láskomer ukazoval kladné hodnoty."
Deti mali samostatný program, o ktorý sa starali skúsení a obetaví animátori na čele s hlavnou animátorkou Lydkou Čeledovou.



Štatistika 2.turnusu:


Myšlienky:

"Budeme svojimi životmi jeden druhého posväcovať."
"Manželstvo je ako obluda. Tou obludou je zvyk."
"Láska je ako ozvena. Koľko jej dáme manželke/manželovi, toľko sa nám dostane späť."
Manželské stretnutia majú svoju neopakovateľnú atmosféru, lebo tu vanie Boží Duch, ktorý robí zázraky. Preto sa každý rok tešíme na tento čas /tieto chvíle/.

Úprimná vďaka všetkým nadšencom za Božie dielo Manželských stretnutí!

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy