Vytlačiť

Jarná obnova (Gabčíkovo 12.-14.3.2005)

11. ročník Manželských stretnutí patrí minulosti. Skončil jarnou obnovou, ktorú sme mali v dňoch 12.-14.3.2005 v Gabčíkove. Rozchádzali sme sa plní dojmov a s konštatovaním, že táto obnova patrila k najlepším, aké sme zažili. Vypočuli sme si 3 fantastické prednášky. V sobotu doobeda nám odprednášal otec Peter Brodek, špirituál kňažského seminára v Nitre, „Modlitbu v rodine“. Modlitba je Boží dar. Je výsadou, vzťahom, nie povinnosťou. Modliť sa znamená pozerať na Boha, zahĺbiť sa do Jeho podstaty a premieňať sa na Jeho obraz. Je krokom viery. Modliť sa môžeme sami, ale patrí najmä do manželského vzťahu, do rodiny. Modliaci sa manželia na kolenách sú požehnaním. Rodina sa má modliť aj spolu v určitý čas, ak je to možné. Otec Brodek prednášal veľmi sugestívne, nastavil nám zrkadlo a ukázal ideál, ku ktorému môžeme kráčať. Potom nasledovala beseda priamo v sále. Po obede a stretnutí všetkých prednášajúcich na MS a nových VPS nás čakala prednáška „Smerujeme k šťastnému manželstvu alebo čo nám dávajú Manželské stretnutia“, ktorú nám pripravili „závisláci“ Juraj a Jožka Červeňovci. Porozprávali svoj životný a manželský príbeh, cestu viery, zápasov, vplyv Manželských stretnutí na ich manželstvo a smerovanie k Bohu. Snažili sa nám povedať, že manželstvo je spoločenstvo lásky. Je to umenie, ktorému sa môžeme a musíme učiť do konca života. Potom sme mali stretnutie v skupinkách. Zamýšľali sme sa na tým, čo nám dávajú Manželské stretnutia, ako vplývajú na naše manželské a rodinné vzťahy poprípade, kde ešte máme nedostatky. Po svätej omši a večery sme uvítali do rodiny Manželských stretnutí bábätká a odovzdali sme si nové informácie o aktivitách, ktoré sa chystajú. V nedeľu dopoludnia sme dostali ďalší bonbónik. O svoje 37-ročné praktické skúsenosti na internom oddelení v Liptovskom Mikuláši sa s nami podelil bývalý primár MUDr.Ivan Rusnák v prednáške „Vplyv narušených vzťahov na zdravotný stav človeka“ čiže psychosomatická medicína. Všetko v našom živote so všetkým súvisí. Každý, čo si zaseje, to si aj zožne. Keď seješ lásku, žneš lásku. Ak nás dlhodobo niečo trápi, ukáže sa to na našom tele. Ľudstvo mrie na nelásku. Ak chceme byť zdraví, mali by sme robiť dobré skutky každý deň a obdarovať druhých. Obdarovať znamená liečiť. Keďže táto téma všetkých zaujala, otázok bolo veľa. Všetko ukončil neúprosný čas. Na koniec sme dostali slávnostné požehnanie a zaspievali sme si hymnu Manželských stretnutí. Po obede prišiel čas rozlúčky.

Ako obyčajne sme boli úplne ponorení do vzťahových manželských a rodinných problémov a až pri odchode sme si uvedomili, že sme víkend prežili pri obrovskej mase vody, ktorá tvrdošijne narážala na brehy a mohli sme si túto nádhernú scenériu cestou domov vychutnať.

Na záver malá štatistika. Jarnej obnovy sa zúčastnilo 123 manželských párov, niekoľko bábätiek a animátorov. Vytvorili sme 36 skupiniek. Sväté omše slúžili a plne k dispozícii nám boli duchovní otcovia Marián Valábek, Juraj Malý a Michal Hospodár. Obnovu moderovala netradičná dvojica Janko Vojtek a Janko Balažia.

Veľká vďaka patrí všetkým organizátorom, ktorí jarnú obnovu organizačne zabezpečili.

Každý koniec znamená začiatok. Skončil jedenásty ročník Manželských stretnutí, nech žije dvanásty ročník!

Pane, požehnávaj dielo Manželských stretnutí!

Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy