Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Jesenná obnova (Gabčíkovo 21.-23.10.2005)

Stalo sa už tradíciou, že obnovy Manželských stretnutí sa konajú v Gabčíkove, konkrétne v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity v Bratislave neďaleko vodného diela Gabčíkovo. Aj keď je toto miesto zo zemepisného hľadiska excentricky položené, máme tu vytvorené všetky materiálne podmienky. A tak sme sa tu 21.-23. októbra 2005 opäť zišli zo všetkých končín Slovenska, aby sme prerušili každodenný kolotoč starostí a pokúsili sa skvalitniť naše manželské vzťahy a dostať ich na vyššiu úroveň. Napomôcť nám k tomu mali prednášky, skupinky, sv.omše, rozhovory, ale najmä kontakt s Bohom.

V sobotu dopoludnia sme si vypočuli prednášku duchovného otca Antona Solčianskeho „Život v Duchu Svätom a jeho ohrozenie“. Cieľom a zmyslom nášho pozemského života je láska a spása. Aby sme tento cieľ dosiahli, musíme žiť s Bohom. Lenže dnešný svet na čele s padlými anjelmi nám kladú prekážky. Ani Pán Boh nás nenecháva samotných a vyzbrojil nás mnohými darmi Ducha Svätého: darom múdrosti, darom rozumu, darom rady, darom sily, darom poznania, darom nábožnosti, darom manželskej modlitby. A práve o týchto daroch nám otec Solčiansky najviac hovoril. Ale aj o tom, čo máme robiť, aby sme neboli pokúšaní. A keď sme, ako sa máme brániť. Máme žiť v stave milosti posväcujúcej a vtedy sme imúnni voči pôsobeniu zlých duchov. Aplikoval to k manželskému zväzku. Podmienkami duchovného života sú: kto uverí v Ježiša, dá sa pokrstiť, naplní sa Duchom Svätým, potom sa vytrvalo zúčastňuje na učení apoštolov, na bratskom spoločenstve, na lámaní chleba-Eucharistii a na modlitbách. Musíme sa naučiť všetkých milovať a nenávidieť „zlého“. Lebo keď sme zranení, zraňujeme. V diskusii sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o jeho poslaní a práci exorcistu a dotkli sme sa oblastí, o ktorých sa málo hovorí. Všetci sme boli oslovení prítomnosťou otca Solčianskeho, lebo z neho vyžarovala zvláštna charizma, duchovná sila a pravdivosť.

Poobede sme sa nechali unášať osvedčenou profesionalitou Alfonza a Moniky Juckovcov, ktorí sa v prednáške „Úloha muža a úloha ženy v kresťanskom manželstve a v rodine“ s nami podelili o svoje skúsenosti v prežívaní svojho životného poslania kresťanského muža a otca a kresťanskej ženy a matky. Veľmi zaujímavo a originálne si zobrali na pomoc pre mužov ruženec svetla a pre ženy radostný ruženec. Na nich ukázali a svedčili ako sa im darí a nedarí napĺňať svoje povinnosti a práva. U muža byť v manželstve a v rodine Prorokom, Kráľom a Kňazom, premieňať všednosť a materiálnosť na posvätnosť, byť príkladom ako sv.Jozef, nájsť si čas pre rodinu, sebaobetovať sa pre manželku a deti, rozdávať sa. K tomu je potrebné časté sv.prijímanie, život s Eucharistiou. Žena by mala ako Mária povedať Bohu svoje fiat – áno, mať dôveru v Pána a nemať strach z počatia, ale nájsť v sebe Kristov pokoj prijatia svojho ženstva a materstva. Ženy by sa mali snažiť podobať Márii v praktickom živote. Sv.Pavol v Liste Kolosanom píše: „Nosiť v sebe Ježiša pre rodinu znamená: Ako Boží vyvolenci, svätí a milovaní, oblečte si hlboké milosrdenstvo, láskavosť, pokoru, miernosť a trpezlivosť“. Žena má byť v rodine ako biblická Marta i ako Mária a má vytvárať v našich domovoch Betlehem, obetovať sa pre večnú spásu manžela, detí a aj seba a nachádzať Ježiša v chráme. Na záver nám povedali pravdy, ktorými by sa mali riadiť muži i ženy, aby naplnili svoje poslanie:

muž:
chcem sa naučiť prepnúť na duchovnú hladinu zo sveta matérie,
rád by som vedel priznať si chyby,
túžim, aby ma napĺňali rozhovory s blízkymi,
nechcem vodu kázať a víno piť,
chcem byť prorokom Svätej Cirkvi,

žena:
nechcem ťa zadusiť žiadostivou láskou, slobodne sa rozhoduj,
nebudem vystupovať verejne za manžela,
chcem dôverovať v Božie plány so mnou ako ženou,
túžim pomáhať druhým, nemyslieť na seba,
hľadám vyrovnanosť medzi Martou a Máriou.

Večer bolo vítanie bábätiek do rodiny MS. Potom sme si vychutnali zábavnú reality šou „Sme takí, akí sme“, ktorú moderovali Ali Juck a Kamil Bagin. Obdivovali sme tanečné kreácie našich žien, humorné hovorené slová Gabiky Huliakovej a scénky, vituózny operný spev Ferka Laktiša, pantomímu s paličkou Kamila Bagina, vtipné piesne v podaní Emila Kondelu atď. Koniec spestril svojou zmesou originálnych piesní „Blues Band MS“.
V nedeľu po svätej omši a raňajkách nás zaujali svojou prednáškou Jaroslav a Marta Turzovci z Bratislavy. Manželia Turzovci v prednáške „Výchove detí v rodine“ vyzdvihli potrebu prítomnosti matky v rodine, hlavne počas predškolského veku detí a výchovu vlastným príkladom rodičov. V kresťanskej rodine má byť samozrejmosťou aj výchova k skromnosti a solidárnosti s biednejšími. Poukázali tiež na potrebu angažovania sa rodičov v rámci farských spoločenstiev pri zakladaní cirkevných škôl, alebo alternatívnych tried s nábožensko-výchovno vyučovacím zameraním v rámci štátnych škôl. V závere prednášky sa zmienili o potrebe otvárania sa rodiny svetu v zmysle spoločenskej angažovanosti vekovo zrelých manželov s dospelými deťmi v sociálno-charitatívnej oblasti, samospráve, ekológii, politike alebo v duchovnej sfére. Bolo to svedectvo a vyznanie o prežívaní viery a prekonávaní prekážok v čase neslobody i v čase slobody.
Štatistika:
Manželia: 168 dvojíc + 2 vdovy: Marta Malíková a Lýdia Tóthová,
Animátori: 23,
Bábätká: 24,
Skupinky: 51
Duchovní: don Marián Valábek, don Juraj Malý, Peter Halkóci, duchovný vo väzenstve pre mladistvých v Sučanoch.
Moderátori: Janko Balažia, Jurko Červeň a Janko Vojtek,
Hospodárka: Alenka Hajdinová
Citáty:
Láska je moja zodpovednosť za teba.
Manželstvo sa uzatvára v nebi, preto vyžaduje väčšinou nadpozemskú trpezlivosť.
Cez gabčíkovské plavebné komory pretieklo veľa vody, ale my sme strávili požehnaný čas venovaním sa jeden druhému a riešením manželských problémov. Táto jesenná obnova MS bola dobrým vínom, čo osvieži manželský pár a aj spoločenstvo ako celok.

Pane, rozmnož a upevni našu manželskú lásku!





Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy


Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX