Vytlačiť

Jesenná obnova (Gabčíkovo 21.-23.10.2005)

Stalo sa už tradíciou, že obnovy Manželských stretnutí sa konajú v Gabčíkove, konkrétne v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity v Bratislave neďaleko vodného diela Gabčíkovo. Aj keď je toto miesto zo zemepisného hľadiska excentricky položené, máme tu vytvorené všetky materiálne podmienky. A tak sme sa tu 21.-23. októbra 2005 opäť zišli zo všetkých končín Slovenska, aby sme prerušili každodenný kolotoč starostí a pokúsili sa skvalitniť naše manželské vzťahy a dostať ich na vyššiu úroveň. Napomôcť nám k tomu mali prednášky, skupinky, sv.omše, rozhovory, ale najmä kontakt s Bohom.

V sobotu dopoludnia sme si vypočuli prednášku duchovného otca Antona Solčianskeho „Život v Duchu Svätom a jeho ohrozenie“. Cieľom a zmyslom nášho pozemského života je láska a spása. Aby sme tento cieľ dosiahli, musíme žiť s Bohom. Lenže dnešný svet na čele s padlými anjelmi nám kladú prekážky. Ani Pán Boh nás nenecháva samotných a vyzbrojil nás mnohými darmi Ducha Svätého: darom múdrosti, darom rozumu, darom rady, darom sily, darom poznania, darom nábožnosti, darom manželskej modlitby. A práve o týchto daroch nám otec Solčiansky najviac hovoril. Ale aj o tom, čo máme robiť, aby sme neboli pokúšaní. A keď sme, ako sa máme brániť. Máme žiť v stave milosti posväcujúcej a vtedy sme imúnni voči pôsobeniu zlých duchov. Aplikoval to k manželskému zväzku. Podmienkami duchovného života sú: kto uverí v Ježiša, dá sa pokrstiť, naplní sa Duchom Svätým, potom sa vytrvalo zúčastňuje na učení apoštolov, na bratskom spoločenstve, na lámaní chleba-Eucharistii a na modlitbách. Musíme sa naučiť všetkých milovať a nenávidieť „zlého“. Lebo keď sme zranení, zraňujeme. V diskusii sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o jeho poslaní a práci exorcistu a dotkli sme sa oblastí, o ktorých sa málo hovorí. Všetci sme boli oslovení prítomnosťou otca Solčianskeho, lebo z neho vyžarovala zvláštna charizma, duchovná sila a pravdivosť.

Poobede sme sa nechali unášať osvedčenou profesionalitou Alfonza a Moniky Juckovcov, ktorí sa v prednáške „Úloha muža a úloha ženy v kresťanskom manželstve a v rodine“ s nami podelili o svoje skúsenosti v prežívaní svojho životného poslania kresťanského muža a otca a kresťanskej ženy a matky. Veľmi zaujímavo a originálne si zobrali na pomoc pre mužov ruženec svetla a pre ženy radostný ruženec. Na nich ukázali a svedčili ako sa im darí a nedarí napĺňať svoje povinnosti a práva. U muža byť v manželstve a v rodine Prorokom, Kráľom a Kňazom, premieňať všednosť a materiálnosť na posvätnosť, byť príkladom ako sv.Jozef, nájsť si čas pre rodinu, sebaobetovať sa pre manželku a deti, rozdávať sa. K tomu je potrebné časté sv.prijímanie, život s Eucharistiou. Žena by mala ako Mária povedať Bohu svoje fiat – áno, mať dôveru v Pána a nemať strach z počatia, ale nájsť v sebe Kristov pokoj prijatia svojho ženstva a materstva. Ženy by sa mali snažiť podobať Márii v praktickom živote. Sv.Pavol v Liste Kolosanom píše: „Nosiť v sebe Ježiša pre rodinu znamená: Ako Boží vyvolenci, svätí a milovaní, oblečte si hlboké milosrdenstvo, láskavosť, pokoru, miernosť a trpezlivosť“. Žena má byť v rodine ako biblická Marta i ako Mária a má vytvárať v našich domovoch Betlehem, obetovať sa pre večnú spásu manžela, detí a aj seba a nachádzať Ježiša v chráme. Na záver nám povedali pravdy, ktorými by sa mali riadiť muži i ženy, aby naplnili svoje poslanie:

muž:
chcem sa naučiť prepnúť na duchovnú hladinu zo sveta matérie,
rád by som vedel priznať si chyby,
túžim, aby ma napĺňali rozhovory s blízkymi,
nechcem vodu kázať a víno piť,
chcem byť prorokom Svätej Cirkvi,

žena:
nechcem ťa zadusiť žiadostivou láskou, slobodne sa rozhoduj,
nebudem vystupovať verejne za manžela,
chcem dôverovať v Božie plány so mnou ako ženou,
túžim pomáhať druhým, nemyslieť na seba,
hľadám vyrovnanosť medzi Martou a Máriou.

Večer bolo vítanie bábätiek do rodiny MS. Potom sme si vychutnali zábavnú reality šou „Sme takí, akí sme“, ktorú moderovali Ali Juck a Kamil Bagin. Obdivovali sme tanečné kreácie našich žien, humorné hovorené slová Gabiky Huliakovej a scénky, vituózny operný spev Ferka Laktiša, pantomímu s paličkou Kamila Bagina, vtipné piesne v podaní Emila Kondelu atď. Koniec spestril svojou zmesou originálnych piesní „Blues Band MS“.
V nedeľu po svätej omši a raňajkách nás zaujali svojou prednáškou Jaroslav a Marta Turzovci z Bratislavy. Manželia Turzovci v prednáške „Výchove detí v rodine“ vyzdvihli potrebu prítomnosti matky v rodine, hlavne počas predškolského veku detí a výchovu vlastným príkladom rodičov. V kresťanskej rodine má byť samozrejmosťou aj výchova k skromnosti a solidárnosti s biednejšími. Poukázali tiež na potrebu angažovania sa rodičov v rámci farských spoločenstiev pri zakladaní cirkevných škôl, alebo alternatívnych tried s nábožensko-výchovno vyučovacím zameraním v rámci štátnych škôl. V závere prednášky sa zmienili o potrebe otvárania sa rodiny svetu v zmysle spoločenskej angažovanosti vekovo zrelých manželov s dospelými deťmi v sociálno-charitatívnej oblasti, samospráve, ekológii, politike alebo v duchovnej sfére. Bolo to svedectvo a vyznanie o prežívaní viery a prekonávaní prekážok v čase neslobody i v čase slobody.
Štatistika:
Manželia: 168 dvojíc + 2 vdovy: Marta Malíková a Lýdia Tóthová,
Animátori: 23,
Bábätká: 24,
Skupinky: 51
Duchovní: don Marián Valábek, don Juraj Malý, Peter Halkóci, duchovný vo väzenstve pre mladistvých v Sučanoch.
Moderátori: Janko Balažia, Jurko Červeň a Janko Vojtek,
Hospodárka: Alenka Hajdinová
Citáty:
Láska je moja zodpovednosť za teba.
Manželstvo sa uzatvára v nebi, preto vyžaduje väčšinou nadpozemskú trpezlivosť.
Cez gabčíkovské plavebné komory pretieklo veľa vody, ale my sme strávili požehnaný čas venovaním sa jeden druhému a riešením manželských problémov. Táto jesenná obnova MS bola dobrým vínom, čo osvieži manželský pár a aj spoločenstvo ako celok.

Pane, rozmnož a upevni našu manželskú lásku!





Vladimír Grigar
Záhorák z Bratislavy