Vytlačiť

Stretnutie VPS II (Kroměříž 19.-21.11.2004)

svetMilí naši, čas beží neuveriteľne rýchlo, ale ešte rýchlejšie vtedy, keď vám je dobre. A práve takéto niečo sme prežili v predposledný novembrový víkend - 19.-21.11.2004 - v priestoroch Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži na stretnutí starších VPS (VPS 2). Toto stretnutie je organizované spoločne pre staršie VPS zo všetkých kurzov MS v Čechách a pravidelne pozývajú aj nás zo Slovenska. Tento rok sme slovenské MS zastupovali iba tri páry – Janko a Tonka Michálikovci, Peter a Andy Hornáčkovci a Juraj a Gabika Polakovičovci, pričom všetkých nás bolo 35 párov. Cieľom týchto stretnutí býva oddych a načerpanie nových síl, priestor na stíšenie a modlitbu, osobná obnova a povzbudenie do ďalšej práce. Ako sme si už na MS zvykli, dôraz sa vždy kladie na prácu v malých skupinkách, kde sa odohráva to hlavné, a tak to bolo aj teraz. Tentoraz však boli prednášky skôr len akýmsi krátkym navodením témy, aby bolo viac času na skupinky. Skupinky v piatok večer, do ktorých sme sa rozišli hneď po zahájení a spoločnej modlitbe, boli len také voľné – zoznamovacie. Sobotné doobedie bolo určené pre jednotlivé páry, aby sme si mohli sami vo dvojici prebrať svoje veci a potreby, na ktoré inak nie je čas a končilo spoločne v skupinke modlitbami za potreby, tak ako ich poznáme aj my z letných kurzov. Poobede sme si potom spoločne vymieňali skúsenosti s prežívaním a riešením rôznych situácií, do ktorých sme sa pri našej službe VPS dostali. No a sobotný večer už klasicky býva venovaný zábave. Tento gala večer vždy organizuje niektorý z kurzov a máva aj svoje tematické zameranie. Tentoraz to bolo na tému „Svet je malý! – alebo Stretnutie národov sveta . . .“. Pri všetkých tých zábavných súťažiach sme si ani nestihli uvedomiť ako čas letí a už bola polnoc a čas ísť si odpočinúť. Na druhý deň bola nedeľa Krista Kráľa a stretnutiu s Ním bol venovaný aj doobedňajší program, ktorý sme potom ukončili svätou omšou v miestnej kaplnke. Slávnosť stretnutia s našim Kráľom pozostávala z rôznych čítaní zo Svätého Písma so sprievodným duchovným slovom a pesničkami. Potom bol priestor na stíšenie a náš osobný kontakt s Ním a kto chcel mohol napísať na papier alebo Mu povedať aj nahlas, čo cíti, čo ho trápi, či teší a o čo prosí. Poslednou časťou bola potom vzájomná modlitba vďaky, prosby a žehnania najprv v pároch za svojho manželského partnera a potom i za iných, čo boli okolo nás. Toto bolo veľmi oslovujúce a naplňujúce.

No a samozrejme, že máme odovzdať srdečné pozdravy všetkým u nás, ktorí majú v Čechách niekoho, s kým ho MS kedysi v minulosti spojili a mnohým bolo veru aj ľúto, že sa nestretli aj s ďalšími z nás, lebo sa na nich tešili.

Bol to jeden pekný a hodnotný víkend a vďaka tým, čo ho organizačne pripravili i všetkým zúčastneným za možnosť ho spoločne prežiť.

Juraj a Gabika Polakovičovci