Slide First

Manželské stretnutia

Slide Second

Chcem, aby ti bolo pri mne dobre



Radostné a požehnané Veľkonočne sviatky Vám želajú Manželské stretnutia.

Kalendár akcií 2024

Typ kurzuTermínMiesto
Jarná obnova 12. - 14. 4. 2024 Hotel Javorna, Drienica  
MS seniorov 30.6. - 6.7.2024 Banská Štiavnica  
MS 3.turnus 28.7. - 4.8.2024 Drienica  
Spoločný 1.a 2.turnus MS 10. - 17.8.2024 Banská Bystrica  
Námornícky ples MS 27. apríla 2024 Dolná Súča  



Letný kurz Manželských stretnutí pre seniorov (Škutovky 25.-31.8.2019)

Manželské stretnutia seniorov (MSS) boli opäť posledným štvrtým letným kurzom 26.ročníka Manželských stretnutí. A uskutočnili sa šiestykrát. Tradične sa konali na Škutovkách v lone čarokrásnej slovenskej prírody, ktorá umocňovala stvoriteľské dielo v dušiach zúčastnených a tiež vymodlený vnútorný i vonkajší priestor. Stretli sa starí známi a aj noví účastníci po prekonaní počiatočných rozpakov zapadli do seniorského spoločenstva. Predvoj čiže organizátori prišli na Škutovky už poobede, aby sa pripravili na príchod účastníkov, ktorí pricestovali medzi 17,00 hod. a 19,30 hod., ubytovali sa a posilnili na tele.


Nedeľa – 25. 8. 2019:


Oficiálny úvod MSS začal o 20,00 hod. Janko a Anička Rajskí, šéfovia prvých piatich ročníkov MSS, nám v krátkosti pripomenuli ich obsah. Sledovali sme líniu patriarchov, od Abraháma, praotca viery, ktorý počul Boží hlas, aby sa vydal do Zasľúbenej zeme, cez životy Izáka, Jakoba, Jozefa Egyptského až k Mojžišovi. Videli sme ich ľudské zlyhania, ale aj ich vieru a dôveru v Boha. Boh si vyberá z Áronovho rodu kňaza Zachariáša a jeho manželku Alžbetu, ktorí sú prepojením Starej a Novej zmluvy, až k Ježišovi Kristovi. Potom vyzvali Lacka a Majku Baránkovcov, aby boli novými vodcami našej manželácko-seniorskej komunity, pokračovali v diele a dali im starozákonné i novozákonné požehnanie. Aby sa rekapitulácia prvých piatich ročníkov dotkla všetkých našich zmyslov, započúvali sme sa do starobylej židovskej hudby tých čias a Janko s Aničkou sa obliekli aj do rúch z vrecoviny. Baránkovci sa nás spýtali: „Prišli sme sa vystaviť Božím milostiam ? Sme ako prázdny džbán ? Sme nastavení na tento čas ? Prečo chodíte na takéto stretnutia ?“ A odpovedali: „Lebo chceme byť múdri starci. Každý z nás sme nositeľmi pamäte. Poprajme si otvorenosť pre Boha. Vytvárajme spoločenstvo lásky.“ Potom sme si všetci zaspievali pieseň „Naplň ma Duchom svojím“. Nasledovala scénka Zachariáša a Alžbety, ktorú zahrali niektorí účastníci. Potom náš mladý hudobník Jakub zahral a zaspieval „Benediktus“. Don Marián nám povedal niekoľko myšlienok na dobrú noc. O 22,00 hod. skončilo aj prvé stretnutie VPS-iek.


Pondelok – 26. 8. 2019:


Deň sme začali rannými chválami o 7,00 hod., tak ako každý ďalší deň. Viedli ich Albín a Mária Kolkovci. Nasledovali raňajky 7,30 – 8,00 hod. a po nich nasledoval dopoludňajší program. Lacko Baránek povedal, že včera večer dal mobil do elektrickej zástrčky a ráno nebol nabitý. Spýtal sa: „Funguje všetko ako má ?, napojíme sa aj my na Boha ?“ Don Marián Valábek vo svojom rannom zamyslení povedal, manželstvo má byť posvätným miestom, miestom vzťahu, ktorým sa svetu hlása Božia láska. Don Marián každý deň pred dopoludňajšou prednáškou a potom večer na stretnutí VPS-iek mal pre nás za hrsť myšlienok. Manželia Rajskí pripravili úvod do každej prednášky zo života Zachariaša a Alžbety, pozvali a požehnali prednášajúcich. Prvú prednášku „Odkiaľ a kam smerujeme“ s podnázvom Manželstvo – cesta do neba ?, nám odprednášali Cyro a Ludka Čonkovci. Vo svojom svedectve spomenuli krátko ich rodinné pozadie, výchovu a ako sa stretli. Zhrnuli rozdiely, ktoré im spôsobovali / spôsobujú problémy a cez ktoré hľadajú a objavujú cestu k sebe a k Bohu. Uviedli míľniky, dôležité body, ktoré im pomáhajú na ceste, a čo ich doviedlo až k tomu, že sa podujali o tom svedčiť. Stručne popísali, že začínajú chápať svoje manželstvo ako dynamický vzťah a špeciálny optický prístroj, ktorý prečisťuje, vyjasňuje, napráva chyby a zranenia a umožňuje vidieť až za horizont. V závere nechali otvorenú otázku: „Čo ak Boh stvoril manželstvo skôr preto, aby sa stali svätými, ako preto, aby boli šťastnými ?“ Každý prednášajúci pár si mohol ako darček vybrať kópiu obrazov Ladislava Záborského.

Nasledovali skupinky, ktoré tvorili 3 manželské páry, kde sme rozoberali danú tému so vzťahom k našim manželstvám. Skupinky sme oficiálne končili o 11,30 hod., ale u niektorých skupiniek sa stalo, že chceli dokončiť myšlienky, a tak si tento čas predĺžili. Každý obedný čas bol časom oddychu, pokoja, ale aj rozhovorov, prechádzok, zberom húb.....

Poobede patriarchovia Janko a Marienka Vrabcovci uviedli a požehnali do služby Janka a Aničku Rajských, ktorí sa s nami podelili s prednáškou „Nové životné situácie“. Zamysleli sa nad starnutím v seniorskom veku a čo nám prináša. V našom veku pozorujeme väčšiu citlivosť na seba. Postupne si stále viac uvedomujeme, čo pre nás znamená sviatosť manželstva. A čo všetko z tejto sviatosti čerpáme. Za svoj vzťah cítime zodpovednosť pred Bohom. Do nášho vzťahu v manželstve sa premieta náš vzťah s Bohom. Každé vnútorné zblíženie je nová šanca, posunutie k jednote. Obidva vzťahy treba stále budovať. Jedným z darov je aj sexualita – v každom veku. Aj keď prechádza do inej úrovne. Máme byť za všetko vďační, čo ešte máme darované. Ale veľmi dôležité je dať viac priestoru aj iným prejavom blízkosti - láskavú pozornosť, nežnosť, spontánne pritúlenie sa. Aké je silné, keď sa dvaja starší manželia zaujímajú o seba, kladú si otázky. Našou novou úlohou je byť múdrym starcom v tejto dobe a odovzdávať svoje skúsenosti, svoje názory, svoj hodnotový rebríček mladým. Náš prechod do večnosti je naša najdôležitejšia životná situácia. Čo máme ešte prežiť na tejto zemi a čo prekonať? Čo nás čaká, je pre nás tajomstvo. Najdôležitejšie je v žiadnom prípade nestratiť nádej.

Potom boli skupinky, svätá omša, večera, stretnutie VPS a o 20,30 hod. večerná modlitba, ktorú mali Martin a Martuška Bernátovci. Vlastnými slovami prosili, odprosovali, ďakovali a chválili Pána Boha tak, ako to robia doma. Takýto formát modlitby bol na MSS realizovaný prvýkrát.


Utorok – 27. 8. 2019:



Bol sviatok svätej Moniky, matky svätého Augustína. Baránkovci vyvolali 3 manželské páry: Marián a Mária Mliečkovci, Peter a Anna Fabovci, Jozef a Marta Belejovci, ktoré oslávili tento rok 35. výročie sviatostného manželstva. Dostali obrazy od majstra Záborského a Jakub zahral, zbor a všetci prítomní im zaspievali pieseň „Tancuj, tancuj, vykrúcaj“.

Mirko a Janka Müllerovci nám predniesli prednášku „Širšia rodina, 3 generácie“. Sú manželmi 43 rokov. Pán im požehnal 4 deti a 21 vnúčat. Ako rodičia deti vychovávali s láskou. Často s nimi chodili na výlety do prírody, veľa cestovali po našom krásnom Slovensku. V lete zasa chodievali stanovať k priehradám a jazerám. Aj takto sa snažili s deťmi budovať pekné vzťahy. Teraz už majú v rodine inú úlohu, ako predtým, je to hlavne budovanie dobrých vzťahov s každým v rodine. Naučili sa rešpektovať slobodu mladých, aby sa pozerali na veci vlastnými očami. Vedeli, že deti im boli Bohom dané hlavne na obdobie, kedy bolo potrebné sprevádzať ich od narodenia k samostatnosti. Teraz je tu čas, kedy má vzťah s ich životnými partnermi prednosť pred vzťahom s nimi. Všetci sa stále učíme, že len vzájomným odpúšťaním si môžeme naše vzťahy zlepšovať. V ich rodine si raz za 1-2 mesiace organizujú večerné rodinné stretnutia,/ bez vnúčat /. Začínajú modlitbou a po nej sa pokojne zdieľajú, porozprávajú sa o tom, čo ich trápi alebo teší. Odporúčajú mladým, aby sa vzájomne často navštevovali a veľa si pomáhali. Nemali to ani oni ľahké v ich manželstve. Vždy sa snažili, aby deti žili v peknej a usporiadanej rodine. Aby dali príklad deťom, že rodina má držať pohromade. Aj keď prídu v živote búrky, nedorozumenia ublíženia. Lebo v pevnom spojení s Bohom sa to dá.

Poobede patriarchova Janko a Anička Rajskí dali požehnanie kňazovi Jožkovi Hlaváčovi, ktorý nás oboznámil s témou: „Obriezka – krst – cirkev“. Týka sa našej najhlbšej ľudskej potreby byť niekým prijatý, niekam patriť, byť začlenený: do rodiny, do kmeňa, do spoločenstva..... Doteraz niektoré národy (nevynímajúc židovský) praktizujú obriezku predkožky pohlavného údu chlapcov. Ale v niektorých afrických krajinách a na Blízkom východe sa vykonáva aj obriezka vonkajších pohlavných orgánov u dievčat. Obriezka je znamením príslušnosti k spoločenstvu dospelých alebo do manželstva. U Božieho ľudu sa robí na príkaz Jahveho a stáva sa fyzickým znamením Zmluvy. Ale fyzická obriezka tela nestačí. Dôležité je odstrániť predkožku sŕdc čiže k výlučnej láske voči Jahvemu a k bratskej láske, viera činná skrze lásku čiže vyzlečením hriešneho tela. Novozákonnou obriezkou sme boli začlenení do Cirkvi, do ľudsko-božského spoločenstva, do Božieho ľudu. Cirkev je miestom služby,, miestom priateľstva a bratského spoločenstva, miestom bratskej a manželskej lásky, miestom uvádzania do kresťanského života, miestom milosrdenstva, miestom kňažstva a Eucharistie, miestom modlitby, miestom pôsobenia Ducha Svätého. Boh vyhovel našej túžbe po prijatí. V novozákonnej obriezke – v krste nás prijal za svoje deti a utvoril z nás Boží ľud, putujúci v nádeji do plného spoločenstva oslávenej Cirkvi.

Nasledovala spoločná diskusia čiže sme nemali skupinky. Otázky sme mohli klásť štyrom kňazom: donovi Mariánovi, donovi Jozefovi, Jožkovi Hlaváčovi a Vladovi Kutišovi. V diskusii zazneli aj tieto otázky a myšlienky: prečo sa krstia už deti ?, čo robia misionári v Afrike s obriezkou, ako to vnímajú ?, krst je vstup do kresťanského života, birmovka je dozrievanie v kresťanstve, 1.sväté prijímanie nás otvára na eucharistický život, adopcia nenarodeného dieťaťa – služba pre rodičov a pre nás. Otázok bolo veľa, ale pre nedostatok času sa diskusia musela ukončiť.

Svätú omšu slávili všetci štyria kňazi a hlavným celebrantom bol otec Vlado Kutiš.

Po večeri, keď vonku bola tma, sme mali v areáli odprosujúcu pobožnosť so zastaveniami, ktorú viedol otec Vlado. Pobožnosť bola umocnená horiacimi fakľami a modlením sa veriacich. Po jej skončení sme mali spoločnú adoráciu a stretnutie VPS.


Streda – 28. 8. 2019:


Bol sviatok svätého Augustína, biskupa a učiteľa Cirkvi. Igor a Ivetka Milanovci nám predniesli prednášku „Uzdravujúca sila odpustenia“. Dotkli sa svojich rán, aby zistili, či už nebolia, lebo len vtedy majú istotu, že odpustili - svojim rodičom, sebe i svojim deťom. Ako povedal aj Sv. otec František : "Nedá sa žiť bez odpustenia. Teda nedá sa žiť dobre aspoň

v rodine". Ako zdôraznil odpustenie je jedným zo základných prvkov rodinného života. " Slabí nikdy nemôžu odpustiť. Odpustenie je výsadou silných." / Gándhi/. Odpustenie je vlastne prejav lásky k sebe samému. Odpúšťajme, aby sme viacej netrpeli. Odpustenie ale neznamená zabudnutie. Na skúsenosť aj keď je negatívna, zabudnúť nemusíme. Naučiť sa odpúšťať sebe a ostatným je základným krokom k tomu, aby sme sa nebáli aj zlyhaní a prehier. Boh, ktorý nás stvoril, chce s nami mať dôverný vzťah. On dáva silu zvládnuť všetky nové prehry a zranenia. Uvedomili si tiež chybu, ktorá sa tiahne celým ich manželstvom - nedostatok komunikácie. O svojich pocitoch nedokázali otvorene hovoriť, a tak sa na stole často objavila domáca hubová polievka. Sv. otec František tiež povedal : "Odpustenie, ktoré ti dáva Boh, vyžaduje odpustenie, ktoré ty dávaš ostatným". Manželia sa dotkli aj iného rozmeru odpustenia, ktoré nám dáva Boh, keď nám, prostredníctvom kňaza odpúšťa hriech, ktorým my zraňujeme Boha. Na záver nám dali návod, ako prežiť život v dokonalom spojení s Bohom a ako dokázať odpúšťať. Povedali nám krásny príbeh o ošúpanom jablku. Namiesto zvady a hádky prejavme odpustenie podarovaním ošúpaného jablka. Tak šúp, rež a rozdávaj ! Miluj, slúž a odpúšťaj !

Po obede o 12,45 – 13,00 hod. sme mali spoločný úvod ku Dňu zmierenia. Začali sme ho v kaplnke poklonou ku Sviatosti Oltárnej. Pri ohnisku kňazi spálili papieriky, na ktorých sme mali napísané hriechy. Deň zmierenia pokračoval stíšením až silenciom, spoveďami, generálnymi spoveďami a duchovnými rozhovormi so štyrmi kňazmi, ktorí večer mali aj svätú omšu. Hlavným celebrantom bol Jožko Hlaváč. Potom sme mali netradičnú večeru pri ohnisku. Jedli sme opečené špekáčiky (časť bola neopečená) s chlebíkom a s pochutinami. Pri opekaní nám Vít Géci a Vladko Gabčík spievali piesne, ku ktorým sme sa pridávali, alebo veselo diskutovali.

Nasledovali v skupinkách modlitby príhovoru za potreby. Tieto modlitby sa veľmi osvedčili, lebo upevňujú a uzdravujú vzťah k Bohu, a manželov k sebe navzájom.

Po stretnutí VPS sa manželia samostatne modlili na izbách.


Štvrtok – 29. 8. 2019:


Na tento deň pripadla spomienka na mučenícku smrť svätého Jána Krstiteľa. Lacko a Marienka Baránkovci vyvolali 2 vdovy: Tácku Kolárovú a Máriu Marcovú, ktoré by oslávili tento rok rôzne výročia ich sviatostných manželstiev. Odvážni muži ich vytancovali a ako darček dostali obraz majstra Ladislava Záborského. Potom Karol a Evička Pekárovci podali svedectvo v prednáške „Bližšie k sebe“, kde sa pokúsili dať odpoveď na otázku „Ako urobiť druhého šťastným aj v našom veku?“ Vo vedomí, že láska žije spolu s našou nedokonalosťou, prezentovali vzájomné prijímanie sa spolu s ohraničeniami milovanej osoby. Rozdiely v rôznych oblastiach (emócie, hľadanie pravdy, videnie potrieb, prijímanie ocenenia, spracovanie zlyhania) nie sú dôvodom na hnevanie sa, či pretváranie svojho partnera, ale sú predpokladom radosti z rozdielnosti, doplňovania až nenahraditeľnosti. Predviedli zaujímavú modifikáciu potrieb manželov na 5P mužských potrieb (pochopenie, priateľstvo, pochúťky, pokoj a pochvala) a 5P ženských potrieb (porozprávanie, pravdivosť, pohladenie, peniaze, prorok). Pozvali nás k malým každodenným skutkom lásky, ktoré budú dobre uložené v pamäti nášho nebeského Otca. Záverečná pieseň od Simy Martausovej „Nenahraditeľná“ nebola len o tom, že každá manželka je nenahraditeľná pre svojho manžela, ale že každý z nás je nenahraditeľný pre nášho nebeského Otca.

Prvýkrát počas MSS sme mali celé poobedie na oddych, relax, keďže sme svätú omšu mali doobeda. Prežili sme ho podľa svojich záujmov, potrieb, a zdravotných možností. Vyše polovica účastníkov už po tretíkrát navštívila turisticko-rekreačný komplex Gothal

v Liptovskej Osade, dobre si zaplávala v plaveckom bazéne alebo sa porozprávali v teplej vode relaxačného bazéna s výrivkami, v saune..... Niektorí išli obdivovať prírodné (spojené so zbieraním húb) a historické krásy okolia, iní zbierali nové sily spánkom.

Večernú modlitbu mali Jarko a Martuška Turzovci. Vlastnými slovami prosili, odprosovali, ďakovali a chválili Pána. Do polnoci sme mali možnosť adorovať pred vyloženou Sviatosťou Oltárnou.


Piatok – 30. 8. 2019:


Po ranných chválach a raňajkách nasledovala prednáška „Duchovná cesta manželov“, v ktorej manželia Janko a Marienka Vrabcovci hovorili, ako sa od detstva po dnešok menil ich obraz Boha a s ním i vzťah k nemu. Zo svedectiev ich života sme sa dozvedali o omyloch a pádoch, ktorých sa na ceste hľadania dopúšťali a o dôležitosti Božieho milosrdenstva v ich živote. Hovorili o tom, ako im Božie milosrdenstvo pomáha vstávať z hriechov a rásť na ceste k Bohu. Z buly Misericordiae vultus citovali slová sv. Otca Františka o Božom milosrdenstve, ktoré je podmienkou spásy a cestou, ktorá spája Boha s človekom a otvára nádeji, že napriek ľudskej ohraničenosti spôsobenej hriechom je Bohom navždy milovaný. Hovorili i o budovaní vzťahu k Pánovi cez modlitbu a adoráciu a dôležitosti Ježišovej výzvy byť milosrdný.

Po obede sme mali štátnice. Na trať nás odprevadili Karol a Evka Pekárovci. Na začiatku sme neboli skúšaní ťažkými biblickými otázkami, ale dostali sme v obálke vyplniť tajničku s otázkou: „Kto bol účastník všetkých ročníkov MS na Slovensku ?“ a pomocou biblických veršov sme dostali výsledok Marián Valábek. Taktiež sme vyplnili test pamäti a výsledok bol rok našej svadby. Po trase sme každý pár odpovedali na šesť otázok, ktoré zahŕňali obsah celého kurzu. Mali sme dostatok času v lone prírody, aby sme sa zamysleli nad našimi manželstvami, nad našimi vzťahmi a čo chceme dobré urobiť pre svojho manželského partnera, partnerku, pre rodinu, aby všetci okolo nás boli šťastní. Na záver štátnic sme dostali z rúk manželov Turzovcov a Vrabcovcov originálny diplom a adresár účastníkov nášho kurzu.

Nasledovalo fotenie párov, skupiniek a slávnostná svätá omša s obnovou manželských sľubov. Hlavným celebrantom bol don Marián, pomáhal mu don Jozef a miništrantom bol Peter Huljak. Po tejto slávnosti sme sa presunuli do jedálne, kde sme mali slávnostnú večeru aj s poďakovaním sa kuchárkam. Medzi nás prišla aj Anička Vojteková spolu s dcérou a zaťom, synom, nevestou a s ich deťmi. Po večeri sa nám prihovorili a zaspomínali na nášho milovaného Janka, ktorý ostane v našich srdciach.


Sobota – 31. 8. 2019:


Po ranných chválach a raňajkách sme sa pobalili a nasledoval záverečný blok, kde sa striedali svedectvá niektorých účastníkov a ďakovania. Keďže Lacko a Marienka Baránkovci museli odísť domov v piatok v noci a cez víkend ich čakali iné povinnosti, úlohu moderátorov prevzali Janko a Anička Rajskí. Gabčíkovcom, Pekárovcom a Krutákovcom darovali mucholapky, aby nabudúce zabíjali osy, ktorých bolo tento rok na Škutovkách mimoriadne veľa. A naopak Krutákovci darovali Rajským inú mucholapku, aby vychytali všetky nedostatky v budúcich kurzoch. Ďakovali všetkým prednášajúcim, vépeeskám, patriarchom, Kolkovcom, ktorí animovali sväté omše a mali ranné chvály, Gabčíkovcom zodpovedným za hospodárske veci a prevádzkové veci, Krutákovcom, ktorí mali na starosti techniku a odovzdávanie pozorností a darčekov pre jubilantov, Pekárovcom za prípravu štátnice, (keď jeden ťažký úsek pripravil aj Janko Vrabec), za kaplnku a zabezpečenie diplomov a adresára, vdovám za junior klub na štátniciach a službu modlitby za naše potreby, Jakubovi Galmišovi za spev a hudbu, Vítovi Gécimu za hru na gitare, speváckemu zboru v zložení: Marta Páleníková, Karla Kočálková, Evka Pekárová, Mária Mliečková, Zita Grigarová, Vlado Gabčík, Daniel Daniš, Jozef Ivanič, Vlado Grigar a iní, ktorý občas dirigovala Mária Baránková, Márii Danišovej a Júliusovi Bročkovi za fotenie momentiek z kurzu, manželských párov, skupiniek.

Veľkú chválu a úctu si zaslúžia šéfovia kurzu Baránkovci za koordinovanie celého kurzu, všetkých slúžiacich a ako zvyčajne tiež za oblečenie, kulisy, darčeky, skrinky, ale i manželia Rajskí, ktorí pomáhali všade tam, kde bolo treba a boli Baránkovcom veľkou oporou.

A napokon poďakovali našim dvom verným kňazom donovi Mariánovi a donovi Jozefovi za námahu a čas, ktorí nám venovali, aj na úkor spánku. A donovi Mariánovi zvlášť aj za duchovné zamyslenia, ktorými nás každý deň sprevádzal, ráno pred prednáškou a večer na stretnutí VPS-iek. Poďakovania sa striedali so svedectvami účastníkov.

Po svätej omši, duchovným vrcholom dňa, a obede sme sa lúčiac rozchádzali domov do rôznych kútov Slovenska.

Veľmi pekným zvykom nášho kurzu je, že sa väčšina manželských párov navzájom obdarí rôznymi darčekmi, ktoré pripomínajú krásne chvíle, ktoré sme spolu strávili a neraz sú zárodkom celoživotných priateľstiev.

Od nedele do štvrtka sa vždy večer stretli VPS-ky. Zhodnotili priebeh konkrétneho dňa a poradili sa o nasledujúcom dni. Modlitba a don Mariánovo duchovné slovko boli súčasťou približne polhodinového stretnutia.

Tohtoročného kurzu sa zúčastnilo 40 manželských párov, 5 vdov, Jakub Galmiš, don Marián, don Jozef. Medzi nás prišli aj kňazi Jožko Hlaváč a Vlado Kutiš, Anička Vojteková s rodinou a Peťo Huljak. Všetky izby Škutoviek sme obsadili. Záujem o náš kurz bol väčší ako kapacitné možnosti Škutoviek.







Modlitby a myšlienky:

Nakoľko je človek človekom, nakoľko v ňom a z neho prežaruje duchovnosť.
Bez duchovnosti prestali by sme byť ľuďmi. A v duchovnej tme sa žiť nedá.
Svetloslav Veigl


Náš svet nemôže byť bez seniorov. Keby neboli starí ľudia, stratil by svet s nimi niečo podstatného.
P. Josef Eger


Život znamená hľadať Boha,
zomrieť znamená nájsť Boha,
večnosť znamená vlastniť Boha.
Sv.František Saleský


Každý je tak starý, ako sa cíti.
Príslovie


Básnik Carossa hovorí, že staroba sníma mnohým ľuďom z tváre masku. V starobe sa prejavuje správnosť nášho vzťahu k životu. Staroba však tiež zbavuje život mnohých masiek a oslobodzuje nás od mnohých rôznych klamov. Tým sa tieto roky môžu ešte stať časom milosti, pretože predsa máme možnosť ešte raz rozsievať – na správnom mieste !
Anonymný text z nemeckej tlače


Tí, čo vyrastajú v dome Pánovom,
v nádvoriach nášho Boha budú prekvitať.
Ešte aj v starobe budú prinášať ovocie,
úrodní budú a plní sviežosti,
a tak zvestujú, že Pán, moje útočište, je spravodlivý
a neprávosti v ňom niet.
Žalm 92, 14-16


„Odovzdávajte múdrosť, nie svoje názory.“
Sv. otec František
IN: Janko a Anička Rajskí: Nové životné situácie


“Nezabúdajme, že život tu na zemi je len cestou, nič viac. Cestou do neba. Lebo človek nie je stvorený pre zem, ale pre nebo.“
Sv. otec Ján Pavol II.
IN: Janko a Anička Rajskí: Nové životné situácie


„V jeseni býva sychravý čas, keď sa menej ukazuje slnko. Ale inokedy je jeseň slnečná, veľmi príjemná, keď slnko osvecuje každý odtieň na sfarbených stromoch.“
Páter Ľubomír Stanček
IN: Janko a Anička Rajskí: Nové životné situácie


,,Cirkev hľadí na starších ľudí s láskou a veľkou úctou. Oni sú súčasťou kresťanskej komunity a spoločnosti. Predstavujú predovšetkým korene a pamäť národa. Starí ľudia vskutku svedčia o tom, že aj v tých najťažších skúškach nikdy netreba stratiť dôveru v Boha a v lepšiu budúcnosť. Každé obdobie života je Božím darom a má svoju krásu a svoju dôležitosť, i keď je poznačené krehkosťou.“
IN: Miroslav a Janka Müllerovci: 3 generácie, širšia rodina


,,Tvoj chrám môže vyzerať zvonku aj nevzhľadný, ošarpaný, no rozhodujúca je svätyňa Tvojho srdca."
Pápež Lev Veľký:
IN: Miroslav a Janka Müllerovci: 3 generácie, širšia rodina


,,Nech nás milosrdný Boh žehná svojou milosťou, aby posledné slovo nášho srdca mohlo byť prvým slovom večnosti !“
Karl Rahner
IN: Miroslav a Janka Müllerovci: 3 generácie, širšia rodina


S vekom dokážeme odpúšťať akosi ľahšie.
Bez odpúšťajúcej lásky sme len pokrytcami.
Bez odpúšťania nepokročíme v láske.
IN: Igor a Ivetka Milanovci: Uzdravujúca sila odpustenia


Užívaj život so ženou, ktorú miluješ,
po všetky dni svojho nestáleho života,
ktorý ti dal (Boh) pod slnkom,
po všetky dni svojej márnosti.

Lebo je to tvoj podiel zo života
A zo všetkých tvojich námah,
ktorými sa ustávaš pod slnkom.
Kazateľ 9, 9
IN: Karol a Evka Pekárovci: Bližšie k sebe


Nech nás milosrdný Boh žehná svojou milosťou, aby posledné slovo nášho srdca mohlo byť prvým slovom večnosti.
Karl Rahner
IN: Karol a Evka Pekárovci: Bližšie k sebe


„Utiekam sa k Tvojmu milosrdenstvu, láskavý Bože, lebo len Ty jediný si dobrý. Aj keď moja úbohosť je veľká a previnenia početné, predsa dôverujem Tvojmu milosrdenstvu, lebo si Boh milosrdenstva a od vekov nebolo počuť, ani nepamätá zem, ani nebo, že by duša, dôverujúca Tvojmu milosrdenstvu, bola sklamaná. Ó, ľútostivý Bože, Ty jediný ma môžeš ospravedlniť a neodmietneš ma nikdy, keď sa vyberiem skrúšená (ý) k Tvojmu milosrdnému Srdcu, ktoré nikdy nikoho neodmietlo, aj keby bol najväčším hriešnikom" (Den. 1730). Amen.
IN: Janko a Marienka Vrabcovci: Duchovná cesta manželov


Pane, žehnaj dielo Manželských stretnutí a všetkých „manželákov“ !


Vlado a Zitka Grigarovci

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX