Vytlačiť

Letný kurz Manželských stretnutí - 2.turnus (B.Bystrica 20.–28.7.2019)

letny_kurzZa horúceho popoludnia, 20. júla, opäť ožil internát na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Začali sa schádzať účastníci 2. turnusu manželských stretnutí. Či vlastne, v tomto roku v poradí už tretieho turnusu, keďže tento rok pribudol ďalší turnus MS v Rožňave, ktorý sa práve v čase nášho začiatku blížil ku koncu.

Opäť sme sa zišli z celého Slovenska a podvečer už bol vo vestibule poriadny hluk - ale - niesol sa v radostnej atmosfére. Starí známi sa zvítavali a deti hneď bežali ku nástenke, aby zistili v akej skupinke budú a koho budú mať za animátora.

Nových účastníkov tento ruch možno aj prekvapil a zaskočil, keď si pripadali sami pri množstve ľudí, ktorí sa zjavne poznali. No veríme, že sa tento pocit po prežití týždňa v tomto spoločenstve rodín stratil.

letny_kurz

Program kurzu - doobedňajšie a poobedňajšie prednášky - svedectvá manželských párov z našich radov a nasledovná práca v skupinkách, nám dávali možnosť nahliadnuť do aktuálneho stavu nášho manželstva. Ale tiež povzbudiť sa v hľadaní pravdy o našej manželskej láske, ale aj o tej, ktorú Boh túži, aby sme našli. Aby sme pochopili, čo pre nás v manželstve pripravil. Čo môžeme zažiť, ak budeme túžiť objaviť Božiu perspektívu manželskej lásky.

Opäť klasický program a zase tak iný. Aj teraz sa nám v  prednáškach opäť postupne otvárali naši priatelia a rozprávali o radostiach i ťažkostiach ich lásky a manželského života, ale predovšetkým o zrejmej túžbe a hľadaní hĺbky ich vzťahu. Úžasné, otvorené svedectvá. Ďakujeme im, lebo nám dávali obraz toho, čo dokážeme, keď ideme do života len sami a čo, keď ozaj dôverujeme Bohu a opierame sa o Neho. Svojimi svedectvami postupne dotvárali ústredný motív tohtoročných stretnutí „K Prameňu príď...“ Túto myšlienku nám aj milo pripomínal zurčiaci prameň na pódiu J (klobúk dole Sučani, ako ste to vymysleli !).

letny_kurz

Don Marián nás zase ranným slovkom a príhovormi, cez slová posledných pápežov, či encyklík smeroval k tomu, čo je Božia vôľa o manželstve a jeho hĺbke. Aj tento rok opäť prišiel s novým pojem J L - ´Topografia manželstva´ - o aké piliere sa máme opierať na našej manželskej ceste: pamäť (vnímať to, ako Boh prehovára do nášho života, pamätať si to a vracať sa k tomu),

modlitba (veľmi ju potrebujeme, ako osobnú, ale tiež spoločnú modlitbu v našom manželstve) a misia ( otvárať sa smerom von v pomoci, či svedectve iným).

Podnetné prednášky a podporné slová našich kňazov, či už z kázní alebo osobných rozhovorov, nám následne pomáhali pri práci v skupinkách. Tu sme v malom, intímnom spoločenstve 3-4 párov už každý pár nahliadali do našich vlastných manželstiev, učili sa navzájom prijímať, odpúšťať, komunikovať, zdieľať svoje pocity a túžby, hľadať nové podnety, nové ciele nášho vzťahu.

A  vnímali sme, že tu, ozaj s Božou pomocou, sme tie zašpinené, roztrhané šatky našich vzťahov (obraz z úvodu a záveru) prali, očisťovali, vybielili - viac sme sa chceli otvárať Láske, aj našej vzájomnej láske.

V doplňujúcich programoch sme mali možnosť zúčastniť sa na prednáške a zdieľaní sa o závislostiach, či o Zodpovednom rodičovstve. Nechýbalo ani pravidelné futbalové stretnutie animátori - rodičia, kde rodičia opäť vyhrali – teraz v pomere 1:1  J. A už druhý rok sme sa mohli zúčastniť aj večernej tanečnej hodinky, ktorá si rýchlo získava svojich priaznivcov.

letny_kurz

Celý tento program sme mohli zažiť len vďaka tomu, že sme boli odľahčení doobeda a poobede od našich ratolestí - tento rok ich bolo spolu 231. S láskou a vynachádzavosťou sa o ne staralo 95 animátorov pod vedením Lydky. Veľká vďaka za všetko ich nasadenie!

letny_kurz

Celý program pre nás manželov vyústil do sobotňajšej maturity. Tému vody ako Prameňa, s podnetmi na zamyslenia pripravili pre nás už tradične Hornáčkovci. Čaro radostného a veselého úvodu maturity nám tento rok sprostredkoval tím v novom zložení a išlo im to výborne. Ďakujeme a zvlášť aj novým párom, čo sa do tejto služby zapojili prvý raz, za ich ochotu a odvahu.

Hlavná časť maturity - čas strávený výlučne s našim manželom, manželkou - pri prechádzke v lone prírody, bola tiež v duchu tohtoročnej témy - mala „mokrú príchuť“, keďže ani nás neobišiel dážď (podobne, ako to mali na prvom turnuse). Ale ani to nebránilo otvárať si navzájom svoje srdcia a kráčať tak k väčšej jednote – a vtedy bol výhercom maturity každý pár.

letny_kurz

Vyvrcholením dňa pre naše odhodlané srdcia bola slávnostná svätá omša s obnovou manželských sľubov a po nej krásne privítanie našimi deťmi a animátormi.

V nedeľu, aj vďaka svedectvám niektorých manželov v rámci záverečného programu, sme odchádzali povzbudení. Mohli sme tu počas tohto týždňa zavnímať, ako Boh vstupuje do našich životov. A vykročili sme povzbudení prinášať Božiu lásku a radosť do našich rodín a tohto sveta. Vieme, kde máme hľadať silu - v Prameni - v Božej láske a dôvere v Jeho prozreteľnosť, čo má pre nás pripravené.

Veľká vďaka všetkým, ktorí nám akýmikoľvek službami (prednášky, VPS-ky, kapela, maturita, kľučiar, hospodárka, zvukári, technická príprava kurzu a všetky potreby súvisiace s priebehom kurzu, príprava úvodných a záverečných obrazov, adorácia, vysluhovanie sviatostí, ranné modlitby, nočné bdenie v kaplnke, kostolníčenie, tanec, futbal, animátori...), ale aj úsmevom, či dobrým slovom, pozornosťou alebo trpezlivosťou pomohli vytvoriť spoločenstvo, v ktorom bolo cítiť, že Pán sa stará. Vieme, že čokoľvek dáme nezištne (či už do svojho vzťahu alebo pre druhých), On nám to ozaj mnohonásobne vynahradí.

letny_kurz

Gabika a Juraj Polakovičovci


Fotky manželských párov

Fotil: Peter Heglas, Josef Kundrát, Martin Kroulík, Tomáš Vodnářka, Jozef Martinkovič.

Fotky skupiniek

Fotil: Peter Heglas, Josef Kundrát, Martin Kroulík, Tomáš Vodnářka, Jozef Martinkovič.

Fotky z maturity

Fotil Jozef Martinkovič.