Aktivity



Letný kurz Manželských stretnutí - 3.turnus (Vranov nad Topľou 7. - 15.8.2021)

Po roku prichýlilo manželákov nielen z východu Slovenska, ale aj z ostatných kútov Slovenska a dokonca aj z bavorského Würzburgu, mesto nad Topľou zvané Vranov. V týždni od 7. do 15. augusta 2021 privítali priestory SOŠ Drevárskej a farského kostola sv. Františka z Assisi na sídlisku Juh 30 manželských párov s 37 deťmi a 22 animátormi na čele s hlavnou animátorkou Ivetkou Čandovou. Duchovnú službu nám opäť poskytovala osvedčená dvojica kňazov: don Marián Valábek s otcom Martinom Rečlom. Kurz viedli po tretí rok Vlado a Ďaďa Jackovci za výdatnej pomoci skupiny z Drienovskej Novej Vsi – manželov Moškovcov zodpovedných predovšetkým za duchovný program, manželov Breškovičovcov starších i mladších, ktorí s prehľadom obsluhovali techniku a manželov Stanekovcov, ktorí sa nám postarali o hospodárske a ekonomické záležitosti, ale aj o naše žalúdky, keď so svojim tímom pripravovali skvelú stravu. Určite tento týždeň bol darom pre naše manželky, keďže nemuseli variť. Vedením manželáckeho orchestra Nebeské šumy, ktorý dopĺňal program i sprevádzal niektoré sväté omše, bola poverená Mária Kohutiarová. Hoci prvé pokusy hrania a spievania vyzerali jednoducho, zbor sa rozrástol a dočkal sa zaslúžených ovácií.

Skutočnú pochvalu si však zaslúžia okrem organizačného tímu aj všetky prednášajúce páry a VPS - no v prvom rade náš dobrý Boh, ktorý nám doprial tento čas. Darom pre nás boli aj ranné slovká a kázne don Mariána, ktoré nám ostali hlboko v srdci. Klasických jedenásť tém kurzu Manželských stretnutí nastavilo latku riadne vysoko - aj preto, lebo sme čerpali z exhortácie Amoris laetitia a vzoru svätého Jozefa, keďže slávime v Cirkvi jeho rok. Darom bolo aj výborné počasie napriek predpovediam, kedy sme si skutočne užili nádherné leto tak manželia, ako aj deti v skupinkách. Animátori tento rok mali skutočne náročnú úlohu, keďže zloženie detí bolo vzhľadom k ich veku náročne kompatibilné - no napriek tomu zvládli úlohu výborne!

Cez týždeň sme nezabudli ani na modlitby príhovoru v skupinkách, stretnutie s lektormi PPR, diskusiu o závislostiach či neopakovateľný štvrtkový večer vychádzajúcich detských hviezd, o ktorých sme možno ani netušili, že ich máme doma.

Finále v podobe času vo dvojici počas maturity sa nemôže nechať ujsť, o to viac, ak je trasa plná nielen sladkých černíc a nádherného Božieho kvetinárstva a výhľadov, ale aj nerušeného času vo dvojici. Akurát že sa mnohým skalným účastníkom zdalo, že každý rok je tá maturita akosi kratšia, že by sme na ňu potrebovali viac času! Najlepšie splnili dobre utajované kritériá maturitnej komisie nováčikovia manželia Strakovci, ktorí vyťažili z času maximum. Čo bolo však príjemnou zmenou, bolo “losovanie” výhry na konci maturity - a tak sa ku každému manželskému páru dostal rámik s krásnou grafikou a citátom z Amoris laetitia. Zaujímavé je, že pri náhodnej kontrole ozaj Duch vanul - každý pár dostal citát presne šitý na mieru!

Koniec manželákov nám priniesol radosť aj preto, lebo pred záverečným požehnaním sme sa spoločne mohli tešiť a modliť za štyri mamičky v požehnanom stave.

V každom prípade: zmaturovali sme a veríme, že prax doma neskolabovala, lebo sme (niekto po dlhšom, niekto po kratšom čase) prešli do “normálu”. Nech nám výzva k svätosti - osobnej, manželskej a rodinnej - stále stojí za to, aby sme bojovali o čoraz väčšiu radosť z lásky!

Do videnia… aspoň o rok! (a najneskôr v nebi)

plní radosti spísali MIlan a Mária Kohutiarovci

 

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX