Aktivity



Manželské stretnutia - 3.turnus (Drienica 5.–12.8.2023)

Skončil sa piaty ročník tretieho turnusu Manželských stretnutí. 

Po úvodnom ročníku v Rožňave (2019), ďalších dvoch vo Vranove nad Topľou (2020, 2021) a minuloročnom v Novej Ľubovni (2022), sme toho roku letný kurz absolvovali v Drienici. 

To je to miesto na mape nad textom, kde svieti maják. Presne taký maják sme mali namaľovaný aj v prednáškovej sále, lebo témou všetkých tohtoročných kurzov MS bolo: "Svieť svetlo tmám..." Namaľovala ho dlhoročná účastníčka MS a teraz už aj skúsená animátorka Magdalénka Mošková, a keď už to mala v ruke, namaľovala ten Maják aj na štýlové tašky pre všetkých animátorov. A bola to riadna fuška, lebo tento rok ich bolo 37. Ku 26 bábätkám a ďalším 44 deťom však boli veľmi potrební. 

40 manželských párov si do Drienice prišlo obnoviť svoje manželstvo. Prišli sme využiť tento čas, aby sme krajšie žili náš vzťah.

Cestovali sme z rôznych kútov Slovenska (tiež vidno na mapke), ale aj z Česka či Nemecka - tí sa na mapu Slovenska nezmestili 😊. Väčšina bola na MS prvýkrát (22 párov) a aj vekový priemer manželstiev bol toho roku nízky. No a keď sme už pri účastníkoch, prišli aj dvaja kňazi - už tradične o. Martin Rečlo, riaditeľ Arcidiecézneho centra pre rodinu v Košiciach, a o. Martin Lučko, od júla farár v Janíku. Don Marián Valábek tentoraz neprišiel, ale spojil sa s nami aspoň on-line, aby nás pozdravil a dal nám požehnanie.

Po horúcom príchode v sobotu sa poriadne ochladilo aj rozpršalo, čo ale nám, ktorí sme boli na prednáškach a potom v skupinkách, nevadilo. Horšie to ale mali animátori s deťmi. Ešteže na utorkové voľné poobedie vyšlo slnko a mohli sme oceniť krásy okolitej prírody. Rodičia si mohli s deťmi oddýchnuť aj pookriať na výletoch či pri kúpaní. Viacerí ocenili krytý bazén, ktorý sme mohli využívať zadarmo, a teda rodiny s deťmi mali skvelú možnosť stráviť voľné chvíle spolu v bazéne, napriek chladnejšiemu počasiu.

Na večernej prednáške MUDr. Orlovského o PPR bolo plno, ale ešte viac na stredajšom programe detí a animátorov. Rep "Svieť svetlo v tmách" bol nezopakovateľný.😊

A začalo sa vyjasnievať aj medzi nami, manželmi. Po prebratí kríz v manželstve, určení priorít, uzdravovaní sebavedomia a odpúšťaní, začali sme sa učiť komunikovať, vyjadrovať pocity, hovoriť o svojich potrebách, obdarovať sa pozornosťami. Žasli sme nad hĺbkou sexuality. Všetko doplnené rannými spoločnými modlitbami, či nočnými tichými adoráciami.

To už bolo celkom jasno. Maturitu v lone nádhernej prírody sme všetci využili na dlhé krásne rozhovory vo dvojici, keď sme mohli vyjaviť všetko, čo sme za ten týždeň ešte nestihli. Posedenie na rozkvitnutých lúkach, pri pokojnom jazierku, či malej kaplnke vytvorilo k tomu príjemnú kulisu. A, samozrejme, "maturitné" otázky spolu s jemným humorom Kondelovcov, ktorí trasu aj tento rok pre nás pripravili.

Svätá omša s obnovou manželských sľubov, slávobrána detí a animátorov a voľné tancovanie pred hotelom umocnili radostnú náladu.

A potom záver, balenie, skladanie techniky a výzdoby, pozdravy na rozlúčku, odchod....

Nesmútime, nesieme si spomienky na príjemné chvíle, predsavzatia a odhodlanie. Začíname nový život. 😊

Zapísali Jackovci

Modlitba

Každú stredu o 21.00 sa spoločne modlíme za:

  • požehnanie pre dielo MS
  • požehnanie pre členov MS, ktorým zomrel manžel/manželka
  • manželov, ktorí od seba odišli a žijú s iným partnerom

Každý pondelok o 21.00 sa
modlíme za:

  • všetkých, ktorí majú problém s rôznymi závislosťami, či už s nimi bojujú alebo ešte nie

Sponzorské dary

Kurz MS je taký lacný ako sa len dá. Pre niektoré rodiny je aj to veľa. Ďakujeme za vaše sponzorské dary na náš účet:

IBAN: SK4011000000002621786594
BIC – SWIFT kód: TATRSKBX